muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zwarte-Cross

Zwarte Cross

Het Zwarte Cross Festival is het grootste muziekfestival van Oost-Nederland en de grootste motorcross van West-Europa. Op de tiende editie van het driedaagse festival in 2006 kwamen bijna 80.000 bezoekers af. De organisatie ervan is in handen van rockband Jovink en de Voederbietels.

Website: Zwarte Cross" greep terug uit een fenomeen uit de jaren 60, toen grootsprakige kroegbezoekers die al te veel opschepten over hun prestaties op de crossmotor of -brommer werden uitgedaagd hun kunnen in een zwarte cross te bewijzen.

In 1997 werd dan het fenomeen nieuw leven ingeblazen en werd in Hummelo een crosstereintje geregeld. En ondanks de ietwat illegale uitstraling werd keurig vergunning verkregen. Op basis van alleen mondelinge reclame werd een deelnemeraantal van 150 bereikt, en er kwamen zo'n 1000 mensen kijken. De dag werd afgesloten door een optreden van Jovink.

De formule bleek aan te slaan: het tweede jaar waren er al 350 deelnemers en 4000 man in het publiek. Een en ander resulteerde overigens in een flink aantal gewonden en geblesseerden, wat de organisatie noopte samenwerking te zoeken met een ervaren crossclub. Deze werd gevonden in Halle in de HALMAC (Halse Auto en Motor Club). Dit maakte het mogelijk om vanaf 1999 het officiele Grand Prix circuit de Knappenbulten te gebruiken.

Het Zwarte Cross Festival biedt voor ieder wat wils en je komt ogen en oren tekort. Overal op het terrein is er wat te doen; van (motor)cross tot muziek, van kermis tot bizarre stunts. Naast een breed muziekaanbod is er een festivalmarkt, kermis, theater, festivalcamping, kinderactiviteiten en ludieke stunts. Dan is er natuurlijk nog de spectaculaire cross zelf waaraan o.a. bekende Nederlanders, brommers, specials, zwaargewichten en zijspannen meedoen. De lachspieren worden in ieder geval volop geprikkeld!

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.