muziekbus
Dit artikel is 10-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zubin MehtaZubin Mehta geboren 29 april 1936 in Bombay is een Indiaas dirigent. In 1968 werd Zubin Mehta aangesteld als muzikaal adviseur van het Israelisch Philharmonisch Orkest, negen jaar later werd hij muzikaal leider van dit orkest, waarvan hij uiteindelijk in 1981 tot dirigent voor het leven werd benoemd.

Zijn eerste lessen in vioolspel en in orkestdirectie kreeg Zubin Mehta van zijn vader, daarna bezocht hij de Wiener Musikakademie waar hij van 1954-60 contrapunt, slagwerk, compositie en orkestdirectie studeerde, o.a. bij H. Swarowsky. Om zijn kennis te perfectioneren ging hij naar de Accademia Musicale Chigiana in Siena, muzikale inspiratie zocht hij daarnaast ook bij E. de Carvalho in Tanglewood.

In 1958 werd Mehta benoemd tot assistent bij het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, twee jaar later al werd hij bevorderd tot plaatsvervangend chefdirigent van het Los Angeles Philharmonic Orchestra. In 1961 werd hij artisitiek leider van het Montreal Symphony Orchestra, van 1962-1978 bekleedde Mehta dezelfde functie bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra.

In 1968 werd Zubin Mehta aangesteld als muzikaal adviseur van het Israelisch Philharmonisch Orkest, negen jaar later werd hij muzikaal leider van dit orkest, waarvan hij uiteindelijk in 1981 tot dirigent voor het leven werd benoemd. In 1978 volgde hij Pierre Boulez op als leider van het New York Philharmonic Orchestra, een positie die hij tot 1991 bekleedde.
In 1985 werd Mehta bovendien de leiding toevertrouwd over het orkest van het Maggio Musicale Fiorentino. Sinds 1998 is Zubin Mehta eerste dirigent van de Bayerische Staatsoper M√ľnchen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.