muziekbus
Dit artikel is 10-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zoltán Kocsis

Zoltán Kocsis geboren Boedapest 30-5-1952
Hongaarse pianist, dirigent en componist

Geboren in Boedapest begon Kocsis zijn muziekstudies op vijfjarige leeftijd en zette deze voort aan het Béla Bartók Conservatorium in 1963, waar hij piano en compositie studeerde. In 1968 werd hij toegelaten tot de Franz Liszt Muziekacademie, waar hij leerling was van Pál Kadosa and Ferenc Rados.

In 1970 maakte Kocsis zijn eerste belangrijke debuten, zowel in Hongarije als daarbuiten. Gedurende de daaropvolgende 25 jaar toerde hij praktisch over de hele wereld. Hij trad op met s'werelds beroemdste orkesten, waaronder het Chicago Symphony Orchestra, de Dresden Staatskapelle, het San Francisco Symphony Orchestra, het New York Philharmonic Orchestra, het Philharmonia uit London, het Wiener Philharmoniker etc.

Als dirigent trad hij op met het Boedapest Festival Orkest en het Hongaars Nationaal Philharmonisch Orkest, waar hij vanaf 1997 muziekdirecteur werd.

Zoltán Kocsis is ook een erkend componist. Hij is één van de oprichters van de Nieuwe Muziek Studio van Boedapest. Zijn werken, geschreven voor het Ensemble Modern, en uitgevoerd samen met het ensemble tijdens concerten, tegelijk met zijn Bartók en Schönberg transcripties, hebben hem een aanzienlijke waardering opgeleverd in het vak.

Hij is een expert in de vertolking van de werken van György Kurtág - veel wereldpremières van diens werken zijn gelinkt aan de naam van Kocsis.

Zijn transcripties van Wagner's werken en de opnamen hiervan veroorzaakten een algemene beroering. Verscheidene van zijn transcripties voor piano en kamerorkest zijn van tijd tot tijd te horen in concertzalen over de hele wereld.

Essays schrijven is ook een activiteit waar Kocsis zich mee bezig houdt. Zijn recensies van concerten en opnamen werden voor het eerst gepubliceerd in de periodiek Mozgó Világ, waar hij als muziekredacteur werkte tussen 1982 en 1983 en in Holmi, waar hij regelmatig heeft gepubliceerd sinds de periodiek werd opgericht.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.