muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zigeunermuziek

Tijdloze muziek, dat al eeuwen bestaat en wordt overgedragen van generatie naar generatie. Zigeuner muziek stamt af van de balkan landen, maar heeft tijdens de Turkse bezetting ook diverse Turkse invloeden gekregen. Zigeuners of sinti oftewel Rom komen oorspronkelijk uit India en zijn de hele wereld over getrokken. Ze trokken voornamelijk naar de Slavische landen, frankrijk en Spanje en trokken later verder over de wereld.

Zwervende Hindoestammen hebben India duizenden jaren geleden verlaten; over Perzië, Turkije en de Balkanlanden bereikten zij W.-Europa en Spanje. Tziganes in Frankrijk, Zingari in Italië, noemen zij zich zelf Roemi (mannen) of Kola (zwarten). Hun taal gelijkt op het Sanskriet. Als koperslagers en paardenhandelaars trokken zij voortdurend rond. De zigeuners zijn op muzikaal gebied buitengewoon begaafd. In de landen waar zij bij voorkeur verblijven: Roemenië, Hongarije, Z.-Frankrijk, Spanje, nemen zij min of meer de plaatselijke gewoonten en godsdienst aan. Zij bezitten geen eigen muziekrepertoire. Hun kunst bestaat hierin, dat zij op de plaatselijke volksmuziek, vnl. de dansmuziek, rijk versierde, expressieve variaties improviseren. Zij zijn uitstekende violisten, soms vertonen zij een verbazingwekkende virtuositeit op instrumenten welke dikwijls op zeer gebrekkige wijze door hen zelf gebouwd zijn. Die aanleg voor de variatiekunst is een typisch kenmerk der Indiërs. Door hun overvloedige versieringen doen zij de authentieke volksmuziek der Roemenen, Hongaren en Andalusiërs ontaarden. In Hongarije bestaan de zigeunerorkestjes uit twee of drie violen, violoncel, contrabas en cymbalum. De leider is de eerste viool (Primas). Hij volgt zijn eigen fantasie in de ontwikkeling der geïmproviseerde variaties, en het orkestje levert daarbij harmonieen zonder aan de wetten der westerse kunst te voldoen. De meest verspreide vorm is de csardas, rapsodie met zijn trage inleiding lassu en de vlugge
tr~ss. In Roemenië is het de hora waarop zij hun kunst met voorliefde uitoefenen. In Andalusië voeren de gitano's, zowel mannen als vrouwen, de inheemse cante jondo uit, doch met eindeloze melismen overladen. Op deze wijze uitgevoerd, wordt de cante jondo een cante flamenco. Overal openbaart zich de ontaarding van de inheemse muziek door de vervanging van de edele eenvoud der landelijke volksmuziek door een hartstochtelijke wanorde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.