muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zdeněk Mácal

Zdeněk Mácal, geboren 1936 in Brno/Brünn, Tsjechoslowakije
Amerikaans dirigentOp zijn vierde jaar kreeg Zdenek Macal vioolles van zijn vader. Vervolgens studeerde Macal directie aan het conservatorium van Brno en daarna aan de Janacek Muziekacademie, waar hij in 1960 succesvol afstudeerde.

Macal verkreeg internationale erkenning toen hij twee grote wedstrijden won: de Internationale Directie Wedstrijd in Besançon, Frankrijk in 1965 en de Dmitri Mitropoulos Wedstrijd in New York, in 1966, waarvan Leonard Bernstein de voorzitter was.

Mácal verliet Tsjechoslowakije in 1968 nadat de invasie van de Sovjets de Praagse lente hadden neergeslagen. Hij werkte eerst als dirigent en muzikant in Nederland, dan in Duitsland bij het Keulse Radio Symfonie Orkest totdat hij in 1982 naar Amerika verhuisde. In 1977 maakte Mácal zijn eigen orkestarrangement van Mussorgsky's piano suite een Schilderijententoonstelling

In Amerika werkte hij als muziekdirecteur van het Milwaukee Symphony Orchestra en het New Jersey Symphony Orchestra. Mácal werd in 1986 benoemd tot chefdirigent van het Sydney Symphony, maar zijn contract werd voortijdig afgebroken in 1987, wegens problemen met de muzikanten en het management.

In 2003 werd werd Macal chefdirigent van het Tsjechische Philharmonie Orkest. Zijn huidige contract met het orkest loopt af in 2008. Mácal heeft ook opgetreden en opgenomen met het Philharmonias in Londen, waaronder Richard Danielpour's Celestial Night. Macal heeft meer dan 160 orkesten wereldwijd geleid.

In 2006 had Zdeněk Mácal een kort optreden in de Japanse dramaserie Nodame Cantabile, gebaseerd op de manga van Tomoko Ninomiya, tijdens de scènes die in Praag opgenomen werden. Hij speelde de mentor van de hoofdrolspeler uit diens kindertijd, de dirigent Sebastiano Vieira.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.