muziekbus
Dit artikel is 16-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zdenek Fibich

Zdenek Fibich geb. Seborice 21-12-1850, gest. Praag 15-10-1900
Tsjechisch componist

Fibich studeerde in Praag bij Frederico Smetana, daarna studeerde hij te Leipzig en Parijs. Hij was enige tijd tweede dirigent van het Nationale Theater en het Russische Kerkkoor te Praag.

Na 1881 ging hij zich helemaal wijden aan het componeren. Zijn werk getuigt van een grote orginaliteit, hoewel toch nationaal gericht. Geïnspireerd door zowel nationale als internationale onderwerpen componeerde hij het eerste symfonische gedicht gebaseerd op een Tsjechische legende getiteld Zaboj, Slavoj en Ludek. Fibich was de pionier voor de vernieuwing van de Boheemse muziek. Hij was de eerste die Polka gebruikte i.p.v. Scherzo in een strijkkwartet.

Onder zijn grote voorbeelden waren, Dvorak, Brahms, Schumann, Wagner alsook Smetana. Fibich behoort met Dvorák en Smetana tot de drie grote Tsjechische componisten van zijn generatie.

Hij componeerde meer dan 600 werken: 7 opera's; 8 melodrama's; koormuziek; orkestmuziek waaronder vooral synfonische gedichten 3 symfonieën, ouvertures, balletten, kamermuziek, pianomuziek en liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.