muziekbus
Dit artikel is 16-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zangeres MadonnaMadonna in corset van Jean Paul Gaultier

Amerikaanse zangeres en actrice, geboren: 16 augustus 1958 Bay City, Michigan, USA.

Biografie
De ouders van Madonna Louise Ciccone - Burgerlijke naam van Madonna (na het Heilig vormsel: Madonna Louise Veronica Ciccone) - woonden in Pontiac, Michigan, maar waren op visite bij Madonna's oma in Bay City toen Madonna besloot dat het wel eens tijd werd om op de wereld te verschijnen. Haar familie noemde haar 'little nonni'.

Toen ze nog maar vijf jaar oud was overleed haar moeder aan de gevolgen van borstkanker. Het gezin werd uit elkaar gerukt. Madonna en haar broers en zussen werden naar verschillende familieleden gestuurd.

Na een paar jaar hertrouwde Madonna's vader, tot haar afgrijzen, met de huishoudster. Haar vader stond erop dat de kinderen haar 'moeder' zouden noemen, maar Madonna vond dat zeer moeilijk. Madonna was het oudste meisje van acht kinderen en kreeg op die manier de meeste verantwoordelijkheid naar zich toegeschoven. Madonna werd streng opgevoed, als ze geen huiswerk hoefden te maken voor school dan zocht haar vader wel iets voor ze om iets te doen.

Al snel wilde haar vader dat ze pianolessen nam, omdat de meeste leden van de familie een muziekinstrument konden bespelen en haar vader was daar bijzonder trots op. Het gebeurde echter niet. Madonna was het lievelingetje van haar vader en haalde hem over om haar in plaats daarvan op dansles te sturen.

Madonna was 12 jaar toen ze naar de plaatselijke 'high school' ging waar ze je sloegen met een lineaal als je niet gehoorzaam was. Het was echter op deze school dat ze veel leerde over tap, jazz dancing en baton twirlingen.

Het was ook hier dat ze begon met het laten zien van de extroverte Madonna. Ze trok ontzettend de aandacht, maar was daarnaast ook ontzettend goed in haar schoolwerk. Madonna was erg concurrerend met haar klasgenoten op school, omdat haar vader haar beloonde als ze met een 10 op haar rapport thuis kwam. Haar vader gaf 25 cent voor iedere 10.

Het zal je niet verbazen dat Madonna verscheen in het schooltheater, waar ze de hoofdrol kreeg in verschillende producties. Het was nog maar high school, maar ze was al een ster. Nadat Madonna van school ging ging ze naar de universiteit van Michigan, waar ze dans ging studeren.

Madonna Ciccone verhuist in 1977 op 19-jarige leeftijd van Detroit naar New York om het te maken als balletdanseres. Daar was ze dan, eindelijk in New York. Midden op Times Square (toen ze in de 'big apple' arriveerde had ze aan de taxichaufeur gevraagd om haar te brengen naar 'het centrum van alles'), met slechts 35 dollar, een tas vol panty's, dansschoenen onder een arm en een gigantische pop onder de andere. Ondanks dat ze naar New York ging was ze vanaf het begin erg eenzaam. Dit was het begin van een zware tijd voor Madonna. Ze woonde in een slecht huis, want ze had geen geld voor beter. Toen haar vader op bezoek kwam voelde hij zich vernederd. Het huis krioelde van de kakkerlakken. Er lagen dronken lui in de gangen en het hele gebouw stonk naar pis.

Ze had een studiebeurs in de wacht gesleept voor het 'Alvin Ailey Dance Theatre', waar ze twee jaren hard werkte (dag en nacht). Dit samen met verschillende part-time baantjes in fast-food restaurants, om een beetje extra geld te hebben. Af en toe ging ze naar en nachtclub met de naam 'Blue Frogge' en hier maakte ze voor het eerst kennis met Steve Bray. Hij was een getalenteerd muzikant, maar hun relatie was op dat moment meer dan alleen professioneel.

Ze begon met auditie te doen voor het theater en musicals, wat resulteerde in een vlotte trip naar Parijs, waar ze in het achtergrondkoor van Patrick Hernadez moest zingen, die een wereldhit scoort met 'Born to Be Alive'. Toen Madonna vond dat ze meer geld moest krijgen kwam er geen reactie. Dus zei ze dag tegen Parijs en hallo New York.

Ze trok in bij Dan Gilroy, een oude vriend. Hij en een paar vrienden die ze op de dansschool hadden ontmoet richten een groep op met de naam: 'The Breakfast Band'. Madonna was de drumster en zangeres. Na een paar maanden realiseerde ze zich dat ze zo nergens kwam en besloot alleen verder te gaan en formeerde haar eigen band, met haarzelf als lead-singer.

De volgende paar maanden traden ze in verschillende New Yorkse clubs op om een naam op te bouwen binnen het muziek circuit. Dit was echter niet gemakkelijk. De band wisselde veel van samenstelling en naam. Op dat moment waren de clubs meer geïnteresseerd in Punk en New Wave muziek.
Daarnaast werd haar zo nu en dan nog wat modellenwerk aangeboden en een rol in een korte 'art' film (60 minuten) met de titel 'A certain sacrifice', hoezo op het lijf geschreven?

Samen met haar ex-vriendje Steve Bray schreef Madonna in kort tempo het ene na het andere nummer, wat uiteindelijk in 1982 zou leiden tot een deal met platenmaatschappij Sire Records. In datzelfde jaar wordt Madonna's eerste single 'Everybody' uitgebracht. Van 'Everybody' werden meer dan 250.000 stuks verkocht. Het nummer bereikte de Amerikaanse Top 20 in 1983 en kwam in verschillende Europese landen zelfs in de Top 10 terecht.

John 'Jellybean' Benitez gaf Madonna het nummer 'Holiday', wat direkt een grote hit werd en ineens was Madonna een ster. Madonna's eerste top tien hit was 'Borderline'. Haar eerste album 'Madonna', later opnieuw uitgebracht onder de titel 'The first album', werd in 1983 uitgebracht en bezorgde haar een naam en miljoenen fans. Daarnaast kreeg ze verschillende film aanbiedingen. Madonna had het gemaakt!

In 1984 komt het pure popalbum 'Like a Virgin' uit waarvan de titeltrack de eerste Amerikaanse nummer-1 hit wordt voor de zangeres. Ze speelt haar sterke personaliteit uit, maakt handig gebruik van stijlvolle, sexy videoclips en groeit pijlsnel uit tot een mondiale superster. Niet alleen gaf Madonna de toon aan wat betreft de muziek, maar ook op het gebied van de film 'Desperately Seeking Susan' nemen miljoenen meisjes over de hele wereld haar look over.

In het midden van de jaren '80 werkt Madonna samen met Patrick Leonard, die een groot deel van haar hits zal schrijven. Ze heeft intussen heel wat vooruitgang geboekt als zangeres, wat blijkt uit het sterke 'True Blue', dat drie singles bevat die in Amerika de eerste plaats in de hitparade bereiken.

Tijdens het maken van de video voor 'Material girl' ontmoette ze Sean Penn. Niet lang daarna trouwden ze. Op 16 augustus 1985 trouwden ze in Malibu temidden van een groot media circus. 13 helikopters met paparazzi fotografen draaiden hun rondjes tijdens de huwlijks ceremonie.

Na meegespeeld te hebben in enkele films verschijnt in 1989 de ambitieuze plaat 'Like a Prayer' die gevolgd wordt door de legendarische 'Blonde Ambition'-tournee waarmee Madonna meer dan een jaar lang de wereld rondtrekt.

Madonna's huwlijk met Sean Penn eindigde officieel op 10 january 1989 toen Madonna voor de tweede keer een scheiding aanvroeg.

Madonna begint een relatie met Warren Beatty.
In 1990 speelde Madonna samen met Warren Beatty in de film Dick Tracy. In dat jaar tourde Madonna ook de wereld rond met de Blond Ambition Tour. De tour was zo'n enorm succes dat er een documentaire over werd gemaakt, Truth Or Dare.

Met het hippe 'Vogue' uit de soundtrack van de film heeft Madonna vervolgens opnieuw een nummer-1 hit te pakken.

In 1991 zorgt ze voor opschudding met het boek 'Sex', een verzameling erotische foto's van haarzelf en verschillende andere beroemdheden, dat door critici slecht ontvangen wordt, maar wel goed wordt verkocht. Het begeleidende album 'Erotica' stelt teleur en wordt als een commerciële flop beschouwd, hoewel er toch meer dan twee miljoen exemplaren van worden verkocht.

Stilaan wordt Madonna haar imago van aanstootgevende vamp beu en ze besluit zich muzikaal meer te richten op het runnen van haar platenmaatschappij Maverick, die later onder andere aan Alanis Morissette onderdak zal bieden.

Bij de nieuwe, volwassen Madonna past de titelrol van de film 'Evita' uitstekend, evenals de geboorte van haar dochter Lourdes Maria Ciccone Leon in 1996. Voor haar rol als Evita Perón krijgt Madonna een Golden Globe, maar een Oscar-nominatie zit er, tot haar grote woede, niet in.

In 1997 duikt de zangeres met producer William Orbit de studio in om te werken aan haar eerste nieuwe materiaal sinds 'Erotica'. Het resultaat 'Ray of Light' is een bijzonde geslaagde modernisering van haar popmuziek met hedendaagse techno, triphop en drum&bass.

In 2000 komt het door Franse pophouse geïnspireerde 'Music' uit. Ook op privé-vlak is de charmante diva in dit jaar behoorlijk actief, ze beviel van een zoon, Rocco, van filmregisseur Guy Ritchie, met wie ze eind van dat jaar (22 december) ook trouwde in Schotland.

De wereldtour 'Sticky and Sweet' van popdiva Madonna bracht van alle concerttours in 2008 het meeste geld in het laatje. Ruim 280 miljoen dollar (200 miljoen euro) leverden de verkochte concertkaartjes op.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.