muziekbus
Dit artikel is 30-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zacara da Teramo

Italiaanse componist en zanger, geboren Teramo ca.1350/1360, overleden Bologna 1413/1416.

Antonio Zacara da Teramo leed behalve aan een huidziekte ook onder het gemis van een aantal vingers en tenen. Toch hield hij zich in de harde werkelijkheid van de late Middeleeuwen uitstekend staande dankzij zijn grote muzikale talenten. Zijn stijl overbrugt de periode van het Trecento, ars subtilior, en het begin van de renaissance.

De vroege, aan Landini verwante ballata's van Da Teramo zijn voor een groot deel terug te vinden in de Squarcialupi Codex van begin 15e eeuw. Uit het latere werk van Zacara da Teramo in de Mancini Codex blijkt zijn favoriete genre nog steeds de ballata, terwijl het renaissancistisch georiënteerde madrigaal toen al sterk aan populariteit won. Inmiddels had hij zich echter een grillige en eigenzinnige stijl aangemeten en zijn raadselachtige teksten doen politieke subversiviteit vermoeden die volkomen op zichzelf staat.

Alle, behalve één, van zijn tien wereldlijke werken zijn ballata's. Hij had een voorkeur voor ongewone teksten met een mengeling van talen en bizarre, zelfs satanische, boventonen. Zijn Rosetta was enorm populair.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.