muziekbus
Dit artikel is 16-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yoshiro Irino

Yoshiro Irino geboren Wladiwostok 13-11-1921, gestorven Tokio 28-6-1980
Japans componist

Irino studeerde af in economie aan de universiteit van Tokio en studeerde muziek bij onder meer Saburo Moroi (1903-1977).

In 1946 stichtte hij de Japanse componistengroep Nieuwe Stem. Hij was docent aan verschillende muziekinstituten in Tokio waaronder de Hogeschool voor Muziek, en was vooral als compositiedocent zeer gezien.

Irino won vele prijzen in binnen- en buitenland. Daarnaast bekleedde hij diverse functies in de muziekwereld. Hij was onder meer bestuurslid van de Japanse afdeling van het Internationale Genootschap voor Nieuwe Muziek. Zijn naam is verbonden aan verschillende concoursen.

In 1980 werd de Irino Prijs ingesteld, ter ere van de op 23 juni 1980 overleden Yoshiro Irino en wordt toegekend aan jonge componisten die nieuwe richtingen onderzoeken en innovatieve creativiteit vertonen.
De categorie voor de Irino Prijs is ieder jaar verschillend en wordt in de even jaren toegekend aan orkestwerken en in de oneven jaren aan kamermuziekwerken.
De prijs is ingesteld door zijn vrouw Reiko Takahashi Irino in samenwerking met de componisten Maki Ishii, Joji Yuasa and Yori-Aki Matsudaira.

Ook als theoreticus was Yoshira Irino van belang, hij vertaalde een hele reeks Europese muziektheoretische geschriften.

Irino componeerde meer dan 100 werken, waaronder een televisie-opera, een ouverture, een symfonie en een sinfonietta, een dubbelconcert voor viool en piano en kamermuziekwerken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.