muziekbus
Dit artikel is 16-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yoritsune Matsudaira

Yoritsune Matsudaira geboren Tokyo 5 mei 1907, gestorven Tokyo 25 oktober 2001
Japans componist

Matsudaira stamt aan zijn vaders kant van de Tokugawa Shogun familie, die van de 17de tot de 19de eeuw over Japan heerste en aan zijn moeders kant van de Fujiwara familie, de machtigste hofadel van de 7de tot de 12de eeuw.

Yoritsune Matsudaira kreeg privélessen in compositie bij Alexander Tscherepnin en in piano bij Henri Emile Gil-Marchex, maar bleef in wezen autodidact.

In 1930 was Matsudaira mede-oprichter van de componistenvereniging 'Shinkô-Sakkyo-kuka-Renmei', die in 1935 de Japanse sectie van de IGNM werd en waar hij van 1956 - 1960 voorzitter van was.

Matsudaira werd een van de grootste Japanse componisten van de 20ste eeuw. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, gebaseerd op Gagaku, Japanse hofmuziek gestoeld op een traditie van 1000 jaar, waarin verschillende muzikale elementen van het oude Japan, China en Korea samen wordt gebracht.

In 1952 ging zijn werk Thème et Variations, voor piano en orkest in Salzburg in première; onder directie van Herbert von Karajan werd het in 1952 in Wenen uitgevoerd en een jaar later in Tokyo. In dit werk combineert Matsudaira gagaku met de neo-klassieke methoden van Ravel, Poulenc en Tansman. In zijn latere werken combineert hij gagaku met het serialisme van Stockhausen en Boulez.
Matsudaira streefde in zijn talrijke composities voor Ensembles in verschillende bezettingen, deels met Europese en deels met Japanse instrumenten, naar een verbinding van de twaaltoontechniek met elementen uit de Japanse hofmuziek.

In 1958 leidde Pierre Boulez de uitvoering van Matsudaira's orkestwerk Figures sonores. Zijn muziek won het respect van Messiaen en Takemitsu, en is in Europa door vele vooraanstaande musici uitgevoerd, waaronder Karajan, Rosbaud, Boulez, Maderna, Gielen, Loriod en Gazzelloni. In 1975 werd Prélude, Interlude et Postlude voor twee orkesten bij het IGNM-Festival in Parijs uitgevoerd onder leiding van Michel Tabachnik en Jacques Mercier.

Yoritsune Matsudaira behaalde meerdere onderscheidingen: in 1954 tijdens IGNM-Festival eerste Prijs voor Metamorphoses d'après Saibara, voor sopraan en kamerorkest; in 1962 eerste Prijs in een Internationale compositiewedstrijd in Rome voor zijn werk Bugaku; in 1993 won hij met zijn werk Shun-ì-den de eerste prijs in de Internationale Goffredo Petrassi compositiewedstrijd.

Zijn oudste zoon Yoriaki (Yori-Aki) Matsudaira is ook een componist

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.