muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yannis Kyriakides

Yannis Kyriakides geboren Limassol, Cyprus 1969
Cypriotisch Engels Nederlandse componist
Naamsvariant: Iannis KiriakidesVanwege de Turkse bezetting in 1974 emigreerde Kyriakides met zijn familie naar Engeland. Na een jaar lang gereisd te hebben met met zijn viool in het nabije oosten, waar hij de traditionele muziek leerde, keerde hij terug naar Engeland om musicologie te gaan studeren aan de universiteit van York.

Later, aangetrokken door de muziek van Louis Andriessen verhuisde Kyriakides naar Nederland om bij Andriessen te gaan studeren aan het conservatorium van den Haag. In die tijd kreeg hij ook de gelegenheid om als componist aan drie projecten te werken samen met de buitengewone conceptuele geluidskunstenaar Dick Raaijmakers.

Yannis Kyriakides woont momenteel in Amsterdam, met zijn vrouw en zoon.

Als componist streeft hij ernaar nieuwe vormen en bastaarden van media te creƫeren, door het samenvoegen van ongelijke klankbronnen en het onderzoeken van ruimtelijke en tijdelijke beleving. In het merendeel van zijn werk heeft hij zich geconcentreerd op manieren om traditionele uitvoeringspraktijken te combineren met digitale media.
De zintuiglijke ruimte waar muziek plaats vindt is een speciale preoccupatie, en daarom is gezocht naar een manier om de conventionele structuren van hoe muziek wordt gepresenteerd te omzeilen. De vraag wat muziek nu eigenlijk communiceert is ook een terugkerend thema in zijn werk en hij wordt vaak getrokken naar de relatie tussen emotie en taal en hoe dat onze ervaring van muziek definieert.

Kenmerk van de muziek van Kyriakides is dat zij is uitgesponnen. De muziek ontwikkelt zich langzaam en de stukken duren lang. "Een invloed van de minimal music" meent Kyriakides. Dat neemt niet weg dat zijn muziek een hoog high-energy-gehalte heeft. Verder maakt hij veel gebruik van elektronica en speelt niet-westerse muziek een belangrijke rol. Als grote inspirator noemt hij de Griekse componist Jani Christou.

Kyriakides componeert regelmatig werken voor ensembles zoals het ASKO Ensemble (Nederland), Icebreaker Ensemble (Engeland), Ensemble Integrales (Duitsland) en MAE (Nederland) waarvan hij artistiek directeur is. Andere samenwerkingen zijn MusikFabrik (Duitsland), Orkest de Volharding (Nederland), Nozferatu (Engeland), Palmos (Griekenland), London Sinfonietta (Engeland), LOOS (Nederland), Percussion Group Den Haag (Nederland), Zephyr Quartet (Nederland), Esprit Ensemble (Canada), Nsemble (Rusland), Cantus Ensemble (Kroatiƫ) en anderen.

Als improvisator is betrokken bij de Amsterdamse electronische improv scene, vormt hij regelmatig een duo met Andy Moor Red v Green genaamd en is lid van de dance-muziek improvisatie groep Magpie.

In 2000 ontving Kyriakides de Gaudeamus Muziekprijs voor SPI: a conspiracy cantata en in 2006 kreeg Wordless een eervolle vermelding bij de Prix Ars Electronica.

Hij schreef meer dan vijftig composities waaronder recente grootschalige werken: Strobo voor zes percussionisten glas en stroboscopen; Scape, voor video en ensemble; Spinoza, muziektheater; Subliminal: the Lucretian Picnic ensemble, video, life elektronica; Lab Fly Dreams BBC opdracht, voor ensemble en elektronica, the Buffer Zone muziektheater; Escamotage muziektheater en Wordless 12 elektronische portretten. Hij maakte een paar avondvullende stukken voor ballet, onder andere Cantus Firmus voor Leina & Roebana, en voor theatergroep Hollandia en de Appel.

Bron: www.kyriakides.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.