muziekbus
Dit artikel is 27-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yamaha

Japans bedrijf met tot twee wereldwijde ondernemingen, de een -Yamaha Corporation- is een fabrikant in muziekinstrumenten en geluidstechniek zoals onder andere piano's, gitaren, basgitaren, versterkers en elektronica, de ander 'Yamaha Motor Company' fabrikant van motorfietsen, buitenboordmotoren en dergelijke.

Dit artikel gaat uiteraard over het bedrijf in muziekinstrumenten gevestigd in Hamamatsu.

  Zie ook Yamaha werd geboren als lid van de familie Tokugawa als derde zoon van de astronoom Kounosuke Yamaha. Nadat hij in zijn jeugd met het gereedschap en instrumenten van zijn vader had gespeeld, terwijl hij toekeek hoe hij zijn vader aan het werk was, werd Torakusu gefascineerd door machines. Aangezien hij aanleg had om met zijn handen te werken, ging hij vervolgens horlogemaken studeren in Nagasaki. Terwijl hij daar was legde hij zich toe op medische apparatuur, en in 1884 begon hij ziekenhuizen in Hamamatsu te bezoeken om medische apparatuur te repareren.

Het Yamaha concern begon in 1887 toen Torakusu Yamaha (20 april 1851 - 8 augustus 1916) 'reed organ' instrumenten begon te bouwen. In 1889 richt Torakusu Yamaha de Yamaha Organ Manufacturing Company op.

In 1897 zette Yamaha met enkele anderen het bedrijf om in de Nippon Gakki Co., Ltd (Japanse muziekinstrumenten onderneming) op. In 1922 begonnen ze met de productie van grammofoons, in 1932 met pijporgels en in 1942 met het bouwen van gitaren.

Vanaf 1900 begon Yamaha ook piano's te bouwen naar voorbeeld van verschillende modellen uit de Verenigde Staten en met ondersteuning van een medewerker van de firma Bechstein. Kort daarop verwierf Yamaha grote internationale faam door het winnen van de "Grand Prize" tijdens de St. Louis wereldtentoonstelling in 1904. Nu meer dan honderd jaar later zijn inmiddels meer dan 6 miljoen piano's en vleugels gebouwd. Bestaande technieken werden overgenomen, verbeterd en nieuwe technieken werden ontwikkeld om de pianobouw op een hoger niveau te brengen. Vrijwel alle onderdelen in een Yamaha piano worden door Yamaha zelf geproduceerd. Zoals zovele Japanse bedrijven gaat daarbij traditioneel vakmanschap samen met moderne productietechnieken en een ver doorgevoerde kwaliteitscontrole. Het resultaat is een piano van zeer hoge kwaliteit tegen een concurrerende prijs. Het timbre van Yamaha piano's en vleugels is expressief met een brede dynamiek van pianissimo tot fortissimo. De speelaard is dankzij het door Yamaha zelf ontwikkelde en geproduceerde mechaniek goed in balans en zeer regelmatig. Yamaha's staan bekend om hun jarenlange storingsvrije speelplezier. Ondanks de in Nederland wisselende klimatologische omstandigheden is de stemming uitermate stabiel.

Yamaha heeft sinds 1954 ook eigen muziekscholen, sinds 30 jaar ook in Europa. De muziekscholen zijn uniek in hun soort en ontwikkelen eigen methodieken. Cursussen zijn er al voor kinderen vanaf 4 maanden.

De produktenlijn wordt in 1961-1966 uitgebreid met bogen voor het boogschieten, ski's, blaasinstrumenten, trommels, en gitaren.

Zo omstreeks 1970 begint Yamaha Hifi apparatuur en halfgeleiderchips te produceren. Luidsprekers, synthesizers, audio-mixers, tennis rackets, meubels, keyboards, golf clubs, en zelfs een elektrische viool.

In 1987 wordt de naam ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan officieel gewijzigd in Yamaha Corporation.

  Zie ook occasion vleugels op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.