muziekbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Xaver Scharwenka

Franz Xaver Scharwenka, Duits componist, pianist en pedagoog van Poolse afkomst, geboren Samter, Poznan, 6 januari 1850, gestorven Berlijn 8 december 1924

Xaver Scharwenka studeerde vanaf 1865 aan de de Neue Akademie der Tonkunst (Kullak-academie), piano bij Theodor Kullak, theorie en compositie bij Richard Wüerst en Heinrich Dorn. Nadat hij zijn studie voltooid had werkte hij hier van 1868 tot 1874 als piano docent.

Met zijn drievoudige debuut in 1869 aan de Zangakademie in Berlijn begon zijn carrière als pianist, dirigent en componist. De uitgeverij Breitkopf & Härtel publiceerde direct Scharwenka's Klaviertrio op. 1, zijn Violinsonate op. 2 evenals 5 Polnische Tänze op. 3 voor piano. Zijn Pianoconcert nr. 1 (1877), gewijd aan Franz Liszt, die hij zeer bewonderde, baande voor hem de weg naar de muziekcentra in Europa en Noord-Amerika. Ook met Johannes Brahms, Ferdinand Hiller en Hugo Kaun onderhield Scharwenka vriendschappelijke betrekkingen.

In Berlijn organiseerde hij in 1879 de zogenaamde "Abonnemmentskonzerte" voor kamermuziek evenals in 1886 een reeks concerten voor orkest, waarin hij zich als dirigent profileerde.

Samen met zijn broer Philipp Scharwenka stichtte hij in 1881 het Scharwenka Konservatorium, dat in 1893 fuseerde met de Piano School van Karl Klindworth tot het Klindworth-Scharwenka conservatorium.

Tussen 1880 en 1886 geeft Scharwenka het verzameld werk van Chopin en Schumann uit en later ook dat van Mendelssohn. Naast zijn benoeming tot hofpianist gaat hij ook meer componeren.

Vanaf 1891 verhuisde Scharwenka voor zeven jaar naar New York en stichtte daar een tweede conservatorium, het Scharwenka Conservatory of Music. Na talrijke concerttournees door de V.S. keerde hij in 1898 terug naar Duitsland, waar hij in 1901 in de Senat der Königlich Preußischen Akademie der Künste Berlin werd aangesteld. Hij raakte bevriend met Max Bruch, concerteerde met Feruccio Busoni en voerde zijn pianoconcert onder Gustav Mahler en Arthur Nikisch uit.

Op 17 maart 1905 nam Scharwenka 14 pianowerken op voor de reproductie-piano Welte-Mignon, waaronder twee eigen composities.

In 1914 opende Xaver Scharwenka met Walter Petzet een nieuw instituut voor muziek met daaraan toegevoegd een seminarie voor pianoforte leraren. Pianisten die les van hem hadden waren onder meer José Vianna da Motta, Fridtjof Backer-Grøndahl, Selmar Jansen, Kurt Schubert en Gustav Ernest. Zijn Methodik des Klavierspiels werd in 1907 in Leipzig gepubliceerd.

Zijn composities, voornamelijk de pianowerken, zijn lange tijd zeer populair geweest. Hij componeerde pianomuziek; kamermuziek; orkestwerken: symfonie, 4 pianoconcerten; opera: Mataswintha (1896); geschriften: o.a. Methodik des Klavierspiels en Meisterschule des Klaviers

website: de.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.