muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wynton MarsalisWynton Marsalis geboren New Orleans 18-10-1961
Amerikaans trompettist en componist

Wynton Marsalis is de tweede van zes zonen van Dolores Marsalis en de jazzpianist en componist Ellis Marsalis. Zijn broer Branford Marsalis (1960), is een beroemd saxofonist, zijn andere broer Delfeayo Marsalis (1965) is trombonist en nog een broer Jason Marsalis (1977) speelt drums.

Marsalis had al vanaf jonge leeftijd een grote interesse en aanleg voor muziek, gekoppeld aan een sterk verlangen om bij te dragen aan de Amerikaanse cultuur. Op zijn zesde jaar kreeg hij zijn eerste trompet van een vriend van zijn vader, Al Hirt. Op zijn achtste vertolkte hij traditionele New Orleans muziek in de Fairview Baptist Church band, geleid door de banjospeler Danny Barker. Hij begon serieus trompet te studeren toen hij twaalf jaar was.

Op zijn veertiende werd Marsalis uitgenodigd om op te treden met het New Orleans Philharmonic. Tijdens zijn middelbare schooltijd was hij lid van het New Orleans Symphony Brass Quintet, de New Orleans Community Concert Band, het New Orleans Youth Orchestra, het New Orleans Symphony en in de weekeinde trad hij op in een jazz-band zowel als in de populaire lokale funk band, the Creators.

Wynton Marsalis verhuisde naar New York, waar hij in 1978 naar de Juilliard School of Music ging en al snel veel aandacht trok.

In de zomer van 1980 werd Mrsalis lid van de Jazz Messengers, van drummer en bandleider Art Blakey en tekende in datzelfde bij Columbia Records. Sinds zijn debuut, dat uitgebracht werd in 1982, zijn er van Marsalis talrijke jazz- en klassieke- opnamen voor Columbia en Sony Classical wereldwijd bijna vijf miljoen verkocht.
In 1981 tourde hij met het Herbie Hancock quartet door de VS en Japan. In de jaren daarop werd Marsalis uitgenodigd om op te treden met onder meer Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie, Harry Edison, Clark Terry, Sonny Rollins, en vele anderen.

Marsalis stelde uiteindelijk eigen jazz bands samen waarmee hij meer dan 120 concerten per jaar gaf en dit tien jaar lang, in 30 landen op zes continenten. Door een uitputtende serie optredens, lezingen en muziek workshops, ontstak hij een nieuwe wijdverbreide interesse in een kunstvorm die grotendeels in onbruik was geraakt en haalde daar de volgens hem artistieke substantie uit. Hij investeerde zijn creatieve energie als voorvechter voor een relatief klein tijdperk in de historie van de jazz. Hij vergaarde erkenning voor de oudere generatie jazz-musici en hij gaf de aanzet tot de heruitgave van jazz catalogi door platenmaatschappijen wereldwijd. Een aantal studenten van Marsalis workshops en leden van zijn formaties zijn onder meer James Carter, Christian McBride, Roy Hargrove, Harry Connick Jr., Nicholas Payton, Eric Reed en Eric Lewis.

Omdat Marsalis geen genoegen kon nemen met alleen maar muzikant te zijn, besteedde hij evenveel tijd aan het ontwikkelen van zijn compositionele vaardigheden. De dansgemeenschap had al snel veel belangstelling voor zijn werken en hij kreeg opdrachten grote werken te componeren voor Garth Fagan Dance, voor Peter Martins van het New York City Ballet, voor Twyla Tharp van het American Ballet Theatre, en voor het Alvin Ailey American Dance Theatre.

Wynton Marsalis is artistiek directeur van het Jazz programma van Lincoln Center, waarvan hij in 1987 medeoprichter was. Verschillende opdrachten voor het programma zijn recente successen van de componist. Het oratorium Blood on the Fields, gecomponeerd in 1994, werd uitgeroepen tot een van de top tien muzikale hoogtepunten van het jaar.
Hij werkte samen met de Chamber Music Society van Lincoln Center in 1995 om een strijkkwartet te componeren At The Octoroon Balls, en nogmaals in 1998 om een antwoord te creƫeren op Stravinsky's A Soldier's Tale met zijn compositie A Fiddler's Tale.

In 1997 was Wynton Marsalis de eerste jazz-musicus die de Pullitzer Price in muziek won voor zijn episch oratorium Blood on the Fields, over de slavernij.

website: www.wyntonmarsalis.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.