muziekbus
Dit artikel is 05-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wolfgang Sawallisch

Duits dirigent en pianist, geboren 26 augustus 1923 in München

biografie
Wolfgang Sawallisch begint piano te studeren wanneer hij vijf jaar is. Later volgt hij privélessen bij Ruoff, Haas en Sache in München, totdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in militaire dienst moet. Tijdens de oorlog is hij Brits krijgsgevangene.

In 1946 na slechts één semester bij Joseph Haas legde Sawallisch het Staastexamen af aan de Staatlichen Musikhochschule München. Hij krijgt directie onderricht bij Hans Rosbaud en Igor Markevitch.

carrière als dirigent
Hij krijgt zijn eerste professionele engagement in 1947 als repetiteur te Augsburg, waar hij zijn directiedebuut maakt in 1950. In 1953 wordt Sawallisch de jongste Generalmusikdirektor in Duitsland van zowel het operahuis in Aachen van 1953-58, als in Wiesbaden van 1958-60, en in Keulen van 1960-63. Sawallisch dirigeert eveneens aan het Bayreuth Festival van 1957 tot 1961.

In 1961 krijgt hij een professoraat voor dirigeren aan de Kelse Musikhochschule. Van 1960-70 is Sawallisch chef-dirigent van de Wiener Symphoniker en van 1961-63 Generalmusikdirektor in Hamburg en chef-dirigent van het Hamburger Philharmoniker. Beide orkesten kiezen hem tot erelid en eredirigent.

Sawallisch verscheen voor het eerst in de V.S. in 1964 met het Wiener Symphoniker. Van 1970 (of 1972) tot 1980 is hij chef-dirigent van het Orchestre de la Suisse Romande te Genève, als opvolger van Paul Kletzki. In 1971 wordt hij Generalmusikdirektor van de Beierse Staatsopera in München en omdat hij op tijdelijke basis het toezicht krijgt over alle artistieke activiteiten van het seizoen 1976-1977, neemt hij in 1982 de rol van directeur van de Beierse Staatsopera op zich.

In september 1990 wordt Sawallisch benoemd tot muziekdirecteur van het Philadelphia Orchestra. Hij neemt de positie officieel op bij het begin van het 1993-1994 seizoen en brengt 15 weken per jaar door met het orkest. Sinds 1984 heeft hij regelmatig gedirigeerd in Philadelphia en sinds mei 1993, toen hij met het orkest naar Japan, China en Hong Kong reisde, heeft hij vele tournees met het orkest gemaakt.

Wolfgang Sawallisch is opgetreden als gastdirigent bij vrijwel alle belangrijke orkesten van de wereld en heeft wereldwijd vele festivals gedirigeerd, waaronder de Proms, Bayreuth, Salzburg, Edinburgh, Praag, Luzern, Montreux en Florence. Hij dirigeert regelmatig in La Scala in Milaan en is eredirigent van het NHK Symphony Orchestra in Tokyo en van het Accademico Onorario van Rome's Santa Cecilia.
Sawallisch dirigeert regelmatig het Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het London Philharmonic en het Orchestre National de France en in 1996 voltooide hij een driejarige Beethoven cyclus met het Orchestre de Paris. Er zijn hem vele awards toegekend.

Pianist
Wolfgang Sawallisch heeft ook als pianist naam gemaakt. Sinds hij in 1949 samen met Gerhard Seitz (viool) bij een Internationale Muziekwedstrijd in Genève voor piano en viool een eerste prijs won heeft hij regelmatig geconcerteerd als kamermusicus en liedbegeleider. Hij heeft recitals gegeven met veel van de leidende instrumentalisten en zangers uit onze tijd, waaronder Dietrich Fischer-Dieskau and Elisabeth Schwarzkopf.

Sawallisch stichtte in 2003 de Wolfgang Sawallisch-Stiftung.

websites: www.bach-cantatas.com, www.sawallisch-stiftung.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.