kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wolfgang Fortner

Wolfgang Fortner geb. 12-10-1907 Leipzig, gest. 5-9-1987 Heidelberg
Duits componist

Wolfgang Fortner studeerde orgel en compositie aan het conservatorium van Leipzig bij Hermann Grabner en muziekwetenscap, filosofie en Germanistiek aan de universiteit van Leipzig.

In 1931 werd hij docent voor compositieleer en muziektheorie aan het Kirchenmusikalischen Institut in Heidelberg, waar hij het Heidelberger Kammerorchester opzette. Verder was hij medeoprichter van de Darmstädter Fereienkurse en organisator van hedendaagse muziek in Heidelberg en Freiburg.

In 1954 werd hij professor compositieleer aan de Nordwestdeutsche Musikakademie in Detmold. Hij was hier drie jaar werkzaam. Vervolgens was hij 16 jaar professor aan de hogeschool voor muziek in Freiburg.

Wolfgang Fortner, die o.a.les gaf aan Hans Werner Henze, werd ook bekend als dirigent van zijn eigen stukken maar ook van die van onbekende tijdgenoten.

In zijn composities kan men eerst een duidelijke invloed waarnemen van componisten zoals M. Reger, Igor Stravinsky en Paul Hindemith. Na 1945 is in zijn werken een wending merkbaar naar atonaliteit in de symfonie 1947 en naar de dodecafonie (twaaltoontechniek) in het 3de strijkkwartet. Later nam Fortner ook elementen over uit de de seriële muziek. Wolfgang Fortner heeft zich steeds meer voor de vernieuwing van de Lutherse liturgie ingezet.

Werken: o.a. pianomuziek; orkestmuziek: Fantasie over B-A-C-H, voor 2 piano's, 9 solo-instrumenten en orkest (1950); vioolconcert; celloconcert (1951); Mouvement voor piano en orkest; vocale muziek: Cantate an die Nachgeborenen (1947); oratorische scène Isaaks Opferung (1952); dramatische scène der Wald (1953); cantate The creation (1954); kamermuziek; kerkmuziek; ballet: Die Weisse Rose (1950); opera's: Die Witwe von Ephesus (1951); Die Bluthochzeit libretto van Frederico Garcia Lorca (1957); In seinem Garten liebt Don Perlimplin Belissa libretto van F. G. Lorca (1962); Elisabeth Tudor libretto van Matthias Braun(1972).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 20.