muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Witold LutoslawskiWitold Lutoslawski geboren 25-1-1913 in Warschau, gestorven 7-2-1994 in Warschau
Poolse componist

Witold Lutoslawski studeerde van 1923-27 compositie bij Maliszewski en piano bij Lefeld aan het conservatorium van Warschau. Hij deed al snel van zich spreken als pianist en componist, hoewel weinig werken van voor 1945 gepubliceerd werden, waaronder de Paganini Variaties voor twee piano's (1941).

Lutoslawski ontwikkelde een heldere, frisse tonaliteit, onder invloed van de late Béla Bartók. Na de oorlog werd hij in zijn componeren belemmerd door de strenge cultuurpolitieke richtlijnen van het communistische regime. Toch slaagde hij er telkens in een synthese te bereiken van het voorgeschreven folklore-element met zijn eigen neoclassicistisch gerichte stijl, die zich uitte in de kleine suite voor orkest (1951), het Concert voor orkest (1954) en de Dance Preludes voor klarinet en piano (1954).

Maar die stijl was van korte duur; in de late vijftiger jaren beproefde hij een soort serialisme (Musique funèbre (1958)) en leerde hij van Cage de mogelijkheid van aleatorische structuren, waar synchronisatie tussen instrumentale lijnen niet exact is, (Jeux vénétiens voor kamerorkest, 1961).

De meeste van zijn daaropvolgende werken waren orkestraal, geheel chromatisch, fraai georkestreerd op een manier die doet denken aan Debussy en Ravel, en ontwikkeld vanuit een tegenwerking tussen aleatorische en metrische structuren. Hieronder vallen zijn Tweede (1967), Derde (1983) en Vierde Symfonie (1993), zijn celloconcert (1970), concert voor hobo en harp (1980) en zettingen van Franse gedichten met koor, (Drie Gedichten van Henri Michaux, 1963), tenor (Paroles tissees, 1965) en bariton (Les espaces du sommeil, 1975).

In deze periode was Lutoslawski internationaal actief als docent en dirigent van zijn eigen muziek. Witold Lutoslawski overleed in 1994 in Warschau.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.