muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Within-TemptationNederlandse (Gothic) symfonische rockband uit Waddinxveen.

Aanvankelijk vertoont de muziek nogal wat overeenkomsten met die van The Gathering, maar gaandeweg weet de band een eigen geluid te ontwikkelen.

Within Temptation is in 1996 opgericht door Robert Westerholt en Sharon den Adel.

De atmosferische metal van de eerste CD's Enter (1997) en The Dance scoorde goed in de undergroundscene en leidde al na vier zaaloptredens tot een uitnodiging voor Dynamo Open Air. De band maakte een snelle ontwikkeling door en werd veel gevraagd voor optredens, o.m. Duitsland en Oostenrijk. In 1998 stonden ze op festivals in België, Tsjechië en Duitsland en wederom op Dynamo, ditmaal geprogrammeerd op het hoofdpodium.

Met de CD Mother Earth in 2000 ging de band een nieuwe kant op en lieten zij de grunt achterwege. Mother Earth werd tot album van de maand uitgeroepen bij onder andere OOR, Aardschok en Music Maker. Aloha schreef: 'Symfonische invloeden en Keltische elementen smelten samen met de stem van de overtuigend voor de dag komende Sharon den Adel. Within Temptation lijkt met Mother Earth klaar voor de doorbraak...'

De single Ice Queen werd geheel onverwacht een hit, hij was al een half jaar uit toen radio 3FM hem uitkoos als Megahit en het balletje ging rollen.

Within Temptation mocht op grote festivals spelen zoals Rock Werchter en ook deed de single Mother Earth het goed in de hitlijsten. Na deze successen hadden zij het heel druk met touren op festivals, en clubtouren door heel Europa, waardoor in 2004 pas de volgende CD uitkwam. Inmiddels was getekend bij platenmaatschappij BMG en had Within Temptation ook een nieuw management, AT-productions (die ook het management verzorgt van diverse Idols-sterren).

In 2005 tekent Within Temptation een contract met het van oorsprong Nederlandse Roadrunner voor distributie van albums in Japan, Groot-Brittannië en Australië.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Within_Temptation

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.