muziekbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wissarion Schebalin

Wissarion Jakowlewitsch Schebalin

Russisch componist, geboren Omsk 11 juni 1902, gerstorven Moskou 28 mei 1963

naamsvariant: Vissarion Yakovlevich Shebalin, Vissarion Jakovlevitsj Sjebalin, Vissarion Sjebalin

biografie
Schebalin studeerde eerst compositie in Omsk. In 1923 gaat hij compositie studeren bij Nikolai Mjaskowski aan het Moskouse conservatorium. Hij voltooit zijn studie in 1928. Zijn diploma-stuk was de Symfonie nr. 1, welke hij opdroeg aan zijn leraar Mjaskowski.

In de jaren 1920 is Shebalin lid van het ACM - Association for Contemporary Music. Ook nam hij deel aan de informele cirkel van Moskouse musici, de Lamm's groep, die bijeen kwam in het appartement van Pavel Lamm, een leraar aan het conservatorium van MOskou.

Schebalin was goed bevriend met Dmitri Sjostakovitsj, die zijn strijkkwartet nr. 2 aan Schebalin opdroeg.

Na voltooiing van zijn studie wordt Sjebalin in 1928 leraar aan het Moskouse conservatorium en in 1935 professor voor compositie aldaar.

Vanaf 1942 is hij directeur van het conservatorium in Moskou, maar wordt in 1948 slachtoffer van de Zjdanov doctrine en wordt samen met andere componisten van naam waaronder Dmitri Sjostakovitsj, Nikolai Mjaskovski, Sergei Prokofjev en Aram Chatsjatoerian beschuldigd van formalisme en uit zijn ambt ontheven.

Onder zijn studenten waren L. Auster, Edison Denisov, Grigory Frid, Tichon Khrennikov, Arno Babadschanjan, Boris Tchaikovsky, Karen Khachaturian, Aleksandra Pakhmutova en anderen.

Schebalin was een van de oprichters en de voorzitter (1941-42) van de Moskouse Unie van Componisten.

In 1953 kreeg Shebalin een beroerte, welke gevolgd door een andere beroerte in 1959 het grootste deel van zijn spraak aantastte. Desondanks voltooide hij enkele maanden voor zijn dood zijn Symfonie nr. 5, beschreven door Dmitri Schostakovich als een "briljant creatief werk, vol van de hoogste emoties, optimistisch en vol leven."

Schebalin stierf in 1963 en werd begraven op de Novodevichy begraafplaats naast zijn leraren en collega's.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.