muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wim Sonneveld

Een van Nederlands grootste cabaretiers en tevens chansonier. Wim Sonneveld is actief in de jaren '50, '60 en '70. Zijn bekendste nummer is het door zijn levenspartner Friso Wiegersma geschreven 'Het Dorp', verhalend over het geboortedorp van de tekstschrijver: Deurne. Op 8 maart 1974 overlijdt Wim Sonneveld op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Willem Parel
Een beroemde creatie van Sonneveld was Willem Parel, zoon en kleinzoon van een orgeldraaier en tevens voorzitter van het En-pé-gé, het Nederlands ParelGenootschap. De persoon Willem Parel is ontstaan op vakantie op Mallorca, waar Wim was met Friso Wiegersma en Conny Stuart. Het werd het pauzenummer van het programma Gastenboek en had veel succes.
Sonneveld beleefde met Willem Parel begin jaren '50 grote successen op de VARA-radio. Parel sprak daar meeslepend over het orgeldraaien in het algemeen en de psychologie van de centenbak in het bijzonder. In 1955 speelde Sonneveld in een film over Willem Parel: Het Wonderlijke Leven van Willem Parel. (zie ook vriesdemark.schrijft.nl)

Websites: top2000.radio2.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.