muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wim Laman

Wim Laman geb. Den Haag 22-4-1946
Nederlands componist

Hij kreeg op zijn 21ste jaar de eerste muzieklessen aan het Goois Muzieklyceum (AMV en dwarsfluit). Van 1970 tot 1975 studeerde hij filosofie en muziekgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, tijdens welke periode het accent steeds meer kwam te liggen op het componeren (eerste uitvoeringen door studentenensembles). Vanaf 1975 studeerde Laman muziekwetenschappen en sonologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Door een meerjarige honorering van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst is hij in staat gesteld zich aan het componeren te wijden. Daarnaast is hij muziekmedewerker voor VPRO-Radio.

Lamans werken werden uitgevoerd door het Residentie Orkest, Jard van Nes, het Schönberg Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, het Xenakis Ensemble, het Gijsbrecht van Aemstel Quartet, Orkest De Volharding en het Dufy-Kwartet. Agamemnon, het eerste deel van een operacyclus gebaseerd op de Oresteia van Aeschylus werd uitgevoerd tijdens het Holland Festival 1997.

Zijn radiofonische compositie La Voce del Corno (NOS-opdracht) kreeg op het concours Prix Italia een eervolle vermelding evenals op het Rostrum for electro-acoustic Music.

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.