muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Walton(Sir) William Turner Walton (29.3.1902 in Oldham/Lancashire - 8.3.1983 in Forio d'Ischia/Italië), Engelse componist.

koordirigent en leerde veel van hem. Hij begon zijn carrière als een koorknaap te Christ Church Cathedral in Oxford waarna hij er aan de universiteit studeerde. Hij studeerde compositieleer onder Hugh Allen maar verliet de universiteit vroegtijdig. Walton was in hoge mate een autodidact.

Van tijd tot tijd treedt Walton op als dirigent van eigen werk. Zijn eerste composities ademen een volstrekt antiromantische geest, zo bijv. het satirische avantgardistische declamatorium Façade (1919). Dit stuk was geschreven voor een klein ensemble en uitgevoerd als tussenspel bij de voordracht van gedichten door Edith Sitwell. In 1926 schreef hij op dit thema een suite voor groot orkest. Walton was bevriend met de Sitwell familie van wie veel leden literaire capaciteiten hadden. Met de toonzetting van gedichten van Edith Sitwell kwam Walton in de publieke belangstelling.

Ook de Sinfonia concertante voor piano en orkest (1927, herzien in 1943) is in avantgardistische geest gecomponeerd.

In het altvioolconcert (1929), de symfonie (1934) en in de opera Troilus and Cressida (1954) is echter het romantische element, zich openbarend in een meer warme, lyrische stijl, overheersend.

In 1931 componeerde William Walton Belshazzar's Feast. Voor de kroningsplechtigheid van koning George VI in 1937 schreef William Walton een speciaal stuk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef William Walton veel filmmuziek. Hendrik V is hiervan het hoogtepunt. Later schreef hij in 1968 delen van de filmmuziek voor ''Battle of Britain'' regisseur Laurence Olivier. zie

William Walton / J.S. Bach - Sheep may safely graze uit 'The Wise virgins'
The London Philharmonic Orchestra o.l.v. Bryden Thomson(Chandos CHAN 8871)
Walton schreef het ballet The wise virgins in opdracht van the Sadler's Wells Company. Het werk ging in april 1940 in première. Het verhaal was vrijelijk gebaseerd op de bijbelse parabel van de wijze en de domme maagden, en Walton kreeg de opdracht om een aantal delen uit diverse cantaten van Bach opnieuw te instrumenteren. Walton had groot ontzag voor Bach en bleef vrij dicht bij de oorspronkelijke muziek. Een van de delen is gebaseerd op de cantate 208 Was mir behagt ist nur die muntre Jagd, met het beroemde pastorale deel Schafe können sicher weiden


Walton werd in 1951 verheven tot ridder en ontving de "Order of Merit" in 1968.

1971 Jubilate Deo
William Walton schreef niet bijzonder veel voor de kerk, al liggen zijn muzikale wortels bij de koortraditie van de Anglicaanse kerk. De meeste religieuze werken componeerde hij in opdracht en ze behoren niet altijd tot zijn meest geïnspireerde werken. Over zijn Missa Brevis schreef hij bijvoorbeeld aan zijn uitgever 'Ik denk niet dat het meer dan 8 à 10 minuten wordt. Denkend aan de verveling die ik als koorknaap heb ondergaan, maak ik het zo kort als mogelijk'. Zijn Jubilate Deo schreef hij in 1971 voor het Engelse Bach Festival. Ook hier probeerde hij er onderuit te komen, maar uiteindelijk leverde het toch een effectief en vakkundig geschreven stuk op.


Hij stierf 1983 in Ischia, Italië waar hij woonde. Walton is de derde representant van de door Elgar gestichte en door Vaughan Williams voortgezette symfonische traditie in Engeland.

Wrk.: orkestmuziek, o.a. Portsmouth Point overture (1925), vioolconcert (1939)(geschreven voor Jascha Heifetz), ouverture Scapino (1940). celloconcert (1956); koormuziek, o.a. oratoriwn Belshazzars Feast (1931). Te Dewn (1953); filmmuziek; kamermuziek; opera 'Trioles and Cressida' (1954)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.