muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William LawesWilliam Lawes geboren Salisbury, Wiltshire april 1602, gestorven 24-9-1645
Engels componist

William Lawes was de jongere broer van Henry Lawes en de zoon van Thomas Lawes ("The Elder"). Hij werd gedoopt in de Kathedraal van Salisbury op 1 mei 1602 en zong daar waarschijnlijk als koorknaap in de periode 1610-1620 en zijn vader was lekepredikant van de kathedraal.

Lawes studeerde bij Coperario vanaf ongeveer 1619 op verzoek van op de kosten van Edward Seymour, Graaf van Hertford. In 1633 schreef hij muziek voor The King's Entertainment at Welbeck van Ben Jonson, uitgevoerd voor de Graaf van Newcastle op 21 mei van dat jaar; hij assisteerde wellicht ook zijn broer Henry bij de masques Arcades(1632?) en Comus(1634) van John Milton.

Ook in 1633 werd hij uitgekozen tot medecomponist met Simon Ives voor de Triumph of Peace, de masque van James Shirley voor de Inns of Court, welke werd uitgevoerd op 9 februari en 13 februari 1634.

Waarschijnlijk in 1634, maar zeker in 1636, was hij liedschrijver voor de koninklijke toneelgezelschappen The King's Men en Queen Henrietta's Men.

Volgens een 19de eeuwse bron werd Lawes al in 1625 opgenomen in de Private Musick of Prince Charles (ook een leerling van Coperario), en bleef in diens dienst nadat deze koning geworden was. Het is zeker dat Lawes op 25 maart 1635 een musician-in-ordinary to King Charles I werd, een post die eerder bezet werd door de overleden luitist John Laurence, tegen een jaarsalaris van veertig pond.

In 1636 werkte William Lawes samen met zijn broer Henry Lawes in de masque The Triumphs of the Prince d'Amour van William Davenant, opgevoerd in de Middle Temple op 23 en 24 februari 1636, en aan het toneelstuk The Royal Slave van William Cartwright in Oxford tijdens het koninklijk bezoek op 30 augustus 1636. In 1637-38 schreef Lawes de muziek voor William Danenant's hof masque Britannia Triumphans, opgevoerd op 7 januari 1638.

Lawes genoot grote gunsten en vriendschap van Charles, en toen de koning verhuisde naar het hof in Oxford, volgde Wiliam en werd "commissary" in de persoonlijke life guards van de koning. William werd doodgeschoten in Chester in 1645, terwijl hij met de koning reed, wiens troepen poogden een garnizoen daar te bevrijden. Hij werd herinnerd door de koning als de 'Father of Musick' en zijn portret als cavalier hnagt in de Faculteit voor Muziek in Oxford.

Zijn muziek bestaat uit instrumentale werken, vocale werken en podiumwerken, zowel als kerkmuziek (voor drie stemmen) en hij was de belangrijkste Engelse componist van podiummuziek voorafgaande aan Henry Purcell. Verder componeerde hij kamermuziek, klavierwerken en suites voor viool, viola, bas en harp. Geen enkele van zijn werken werd gepubliceerd tijdens zijn leven, maar zijn invloed op andere componisten van zijn tijd, zowel als op die daarop volgden was aanzienlijk.
De opkomst van Purcell overschaduwde uiteindelijk Lawes werk, maar hij behoudt nog steeds een belangrijke positie in de geschiedenis van de Engelse muziek uit het midden van de 17e eeuw.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.