muziekbus
Dit artikel is 02-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William H Schuman

William Howard Schuman, Amerikaans componist en pedagoog, geboren New York 4 augustus 1910, gestorven New York 15 februari 1992

Biografie
William Schuman wordt geboren in de Bronx in New York City als zoon van Samuel en Rachel Schuman. Als kind speelt hij viool en banjo, mar hij heeft vooral een passie voor honkbal. Al op de middelbare school richt Schuman een dansband op 'Billy Schuman and his Alamo Society Orchestra', waarmee ze optreden op lokale trouwerijen en bar mitzvah's.

In 1928 gaat Schuman naar de School of Commerce in New York en werkt tegelijkertijd voor een reclamebureau. Ook schrijft hij populaire liedjes met een vriend, Edwin B. Marks, die hij lang geleden had leren kennen op zomerkamp. Omstreeks dan ontmoet hij tekstdichter Frank Loesser en schrijft zo'n veertig liedjes met hem. Bij Loesser's eerste uitgegeven lied In Love with a Memory of You, staat inderdaad vermeld dat de muziek van William H Schuman is.

Wanneer hij in april 1930 met zijn oudere zuster in Carnegie Hall een concert bijwoont met werken van Wagner, Kodály en Schumann, gespeeld door het New York Philharmonic, onder leiding van Arturo Toscanini neemt zijn leven een andere wending. De volgende dag besluit Schuman dat hij componist wil worden.

Hij stopt met school en baan en gaat muziek studeren aan het Malkin conservatorium bij Max Persin en Charles Haubiel. Van 1933 tot 1938 volgt Schuman privéstudies bij Roy Haris. In 1935 behaalt hij zijn B.S. graad in muziek educatie van het Teachers College aan de Columbia universiteit. Roy Harris introduceert Schuman bij de dirigent Serge Koussevitzky, die vele van zijn werken promoot. In 1939 dirigeert Koussevitzky Schuman's Symfonie nr. 2. Schuman's Symfonie voor strijkers (Symfonie nr. 5), gecomponeerd in opdracht van de Koussevitzky Foundation en opgedragen aan de herinnering van Natalie Koussevitzky wordt voor het eerst uitgevoerd onder leiding van Koussevitzky op 12 november 1943.

In 1943 wint William Schuman de eerste Pulitzer Prize for Music met zijn cantate A free Song, bewerkt naar gedichten van Walt Whitman.

Van 1935 tot 1945 doceert Schuman compositie aan het Sarah Lawrence College. Van 1945 tot 1961 is hij president van de Juilliard School of Music en sticht het Juilliard String Quartet terwijl hij daar is. In 1961 wordt hij de eerste president van het Lincoln Center, een positie die hij tot 1969 behoudt.

In 1985 wordt hem de Pulitzer Prize Special Citation toegekend "for more than half a century of contribution to American music as composer and educational leader".

Schuman heeft een uitgebreid oeuvre nagelaten, waaronder zijn 8 symfonieën, genummerd 3 t/m 10, aangezien hij de eerste twee teruggetrokken heeft, een vioolconcert (1947, herzien 1959), de orkestwerken New England Triptych (1956, gebaseerd op melodieën van William Billings), American Festival Overture (1939), de balletten Undertow (1945) en Judith (1949, geschreven voor Martha Graham), vocale muziek waaronder, de Mail Order Madrigals (1972, op teksten van de Sears Roebuck catalogus uit 1897), twee opera's, The Mighty Casey (1953, een cantate gebaseerd op Ernest L. Thayer's Casey at the Bat, welke een reflectie is van zijn levenslange liefde voor honkbal) en A Question of Taste (1989, naar een kort verhaal van Roald Dahl).
Ook arrangeerde Schuman het orgelwerk van Charles Ives Variations on America in 1963 voor orkest, in welke versie het bekender is. Een ander populair werk van William Schuman is George Washington Bridge uit 1950 voor harmonieorkest.

websites: www.williamschuman.org, www.presser.com, en.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.