muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Croft

William Croft geb. Nether Etington 30-12-1678, gest. Bath 14-8-1727
Engels organist en componist

Croft werd opgeleid als een 'Child of the Chapel Royal', waar hij studeerde bij de componist John Blow (1649-1708).
Hij bleef hier 'Child' tot zijn twintigste jaar, iets wat alleen de meest getalenteerde leerlingen overkwam. Op zijn negentiende jaar kwam zijn interesse in componeren tot uiting door het kopieren van vele cantates van Scarlatti, Carissimi en anderen in zijn egen manuscriptenboek.

In 1698 verliet hij de Chapel om er twee jaar later (1700) als 'Gentleman' organist terug te keren. Een functie die hij deelde met Jeremiah Clarke. Waarschijnlijk werd hij in diezelfde tijd organist aan de St Anne's Church, waar zojuist een nieuw orgel was gebouwd.

In 1705 trouwde Croft met Mary George, maar bleef kinderloos. Toen Jermiah Clarke in 1707 zelfmoord pleegde, werd Croft componist en Master van de 'Children at the Chapel Royal'. Een jaar later stierf John Blow en volgde Croft hem op als organist aan de Westminster Abbey. Vanaf dat moment waren zijn composities altijd van religieuze aard.
In zijn functie bij de 'Chapel Royal' componeerde hij veel werken voor speciale gelegenheden, zoals voor de begrafenis van koningin Anne en de kroning van George I.

In 1724 publiceerde hij zijn belangrijkste en beroemdste werk, zijn uit twee bundels bestaande collectie van kerkmuziek getiteld Musica Sacra, die 31 anthems bevat en de dodenherdenking. Hij componeerde verder liederen, sonates voor blokfluit en klavecimbelmuziek en kamermuziek.

Croft stierf stierf op 14 augustus in Bath en werd begraven in de noordelijke zijbeuk van de Westminster Abbey vlakbij Purcell en Blow. Er werd daar ter ere van hem een monument gebouwd .


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.