muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Boyce

William Boyce geb. London 7-2-1710 - gest. Londen 16-2-1779
Engels componist en organist

William Boyce was koorknaap in St. Pauls Cathedral in Londen en volgde een muziekopleiding bij M. Greene (1695-1755) en J.C. Pepusch (1667-1752) en was als organist verbonden aan de Oxford Chapel.

In 1736 werd Boyce aangesteld als organist aan de St. Michael's Church in Londen en als componist aan de Chapel Royal.

In 1737 organiseerde Boyce het Three Choirs Festival: Gloucester,Worcester en Hereford.

In 1745 kreeg William Boyce koninklijke toestemming tot het drukken en publiceren van zijn werk. Ook werd hem heirbij het copyright verleend: niemand mocht zonder zijn toestemming zijn werken nadrukken gedurende veertien jaar.

In 1749 was hij organist van Allhallows (Allerheiligenkerk).

In 1755 werd Boyce de opvolger van Greene als componist voor King's Band (de Instrumentale hofkapel).

In 1758 wer hij organist van King's Chapell, waarvoor hij de orgels van St. Michael en Allhallows moest opgeven.

Van 1760-1778 ging Boyce in retraite in Kensington om het door Greene begonnen werk aan een grote verzameling 'Cathedral Music' van componisten uit de 16e tot de 18e eeuw voort te zetten, omdat hij intussen volledig doof geworden was.

William Boyce was voornamelijk in vocale muziek geïnteresseerd en een harde werker die de laatste 18 jaar van zijn leven veel moet hebben geleden.

Hij gaf liederen, cantates en duetten uit onder de verzameltitel 'Lyra Brittanica'.
Hij componeerde toneelmuziek bij verschillende drama's, o.a. Shakespeare's 'The Tempest'; hij componeerde een masque, een oratorium, twee 'Cecilia-odes', vele 'Anthems', een 'Te deum and jubilate', orgelpreludes, triosonates, en 8 symfonie├źn, die allemaal in hun tijd veel succes hadden.

Het werk dat Boyce onsterfelijk heeft gemaakt is een werk van muziekhistorisch inzicht en grote vlijt: De drie banden Cathedral Music die hij samen met J. Kent heeft uitgegeven tussen 1760 en 1778(herdrukt in 1788, 1844 en 1849) met kerkmuziek van tal van 16e, 17e en 18e eeuwse componisten.

Boyce kreeg de muzikale doctors-titel van de universiteit van Cambridge, nadat hij jarenlang voor elk nieuwjaarsfeest en iedere koninklijke verjaardag een passen werk had geschreven.

William Boyce overleed als een overal bewonderd en bemind man.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.