muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Bolcom

William Bolcom geboren Seattle, Washington 1938
Amerikaanse componist en pianist

William Bolcom toonde al op jonge leeftijd muzikaal talent en begon op zijn elfde jaar privéstudies in compositie bij John Verrall te volgen en pianolessen bij Berthe Poncy Jacobson aan de universiteit van Washington. In deze tijd trad hij veel op in de Noordwest en Seattle gebieden.

Nadat Bolcom in 1958 zijn graad had behaald aan de universiteit van Washington, ging hij bij Darius Milhaud studeren aan Mills College in Californië en in Frankrijk bij Milhaud en Messiaen aan het conservatorium van Parijs.
In 1964 verwierf hij zijn doctoraat in compositie aan de Stanford universiteit, waar hij met Leland Smith werkte.

Teruggekeerd naar het conservatorium in Parijs, won hij in 1956 de tweede prijs in compositie. Terwijl hij in Europa was begon hij podiumwerken te componeren voor theaters in West-Duitsland.

Hij bleef doceren aan de universiteit van Stanford, van Memphis, Tennessee, aan het Lincoln Center in New York en aan het Yale Repertory Theater. Hij ontwikkelde zijn eigen interpretatie van ragtime. In 1973 ging Bolcom doceren aan de universiteit van Michigan.

Nadat hij eerst het serialisme gebruikt had, ontwikkelde hij zijn eigen bepaalde muzikale idioom, voor een groot deel beïnvloedt door zijn interesse in en uitvoering van populaire 'music-hall-' en 'parlour songs'.
Zijn werk wordt samengevat in zijn monumentale zetting van William Blake's Songs of Innocence and of Experience, geschreven tussen 1956 en 1981.

In 1988 won William Bolcom de Pulitzer Prize for Music. Hij kreeg opdrachten van het Wiener Philharmoniker (Salzburg Mozarteum), Philadelphia Orchestra, New York Philharmonic, Berlin Domaine Musical, Saarlandischer Rundfunk, American Composers Orchestra, Saint Louis, National, Pacific en Boston Symphonies, The MET Orchestra, Lyric Opera of Chicago, Mendelssohn Quartet, cellist Yo-Yo Ma, violist Itzhak Perlman, mezzo-sopraan Marilyn Horne en vele anderen.

De Amerikaanse vakorganisatie Musical America bekroonde donderdag 21 december 2006 tijdens een ceremonie gehouden in het Lincoln Center, de componist William Bolcom, tot 'Componist van het Jaar' 2007.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.