muziekbus
Dit artikel is 21-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem van OtterlooNederlands dirigent en componist, Winterswijk, 27 december 1907 - Melbourne, Australië, 27 juli 1978. Hij was de vader van dirigent en componist Rogier van Otterloo.

De vader van Willem van Otterloo was inspecteur bij de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij, die later naar Utrecht werd overgeplaatst als adjunct-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Van Otterloo heeft zijn jeugd grotendeels in Utrecht doorgebracht.

Na van zijn achtste jaar af pianoles van zijn oom George Enderié te hebben gekregen, ging hij op zijn veertiende jaar op de violoncel over, met de toenmalige solocellist van het Utrechtsch Stedelijk Orkest (USO), Ludwig Werner, als leermeester.

Jan Willem van Otterloo studeerde aanvankelijk medicijnen, na twee jaar in 1928 muziek bij Orobio de Castro (cello) en Sem Dresden (compositie) aan het Amsterdamsche Conservatorium.

Direct na zijn eindexamen in 1932 kreeg hij een aanstelling als cellist in het USO, dat toen onder leiding stond van Henri van Goudoever. In dat zelfde jaar trad hij als componist in de openbaarheid, toen zijn Suite nr. 3 voor orkest bij een prijsvraag van het Concertgebouw te Amsterdam werd bekroond; wegens ziekte van Willem Mengelberg kreeg Van Otterloo de gelegenheid zijn werk zelf in te studeren en te dirigeren. Dit verrassend geslaagde debuut bleek voor zijn carrière beslissend te zijn: in 1934 werd hij benoemd tot tweede dirigent van het USO, in 1937 - toen Van Goudoever zijn dirigentenloopbaan opgaf om zich uitsluitend aan de antroposofie te wijden - tot eerste dirigent, aanvankelijk naast Carl Schuricht.

Gehuwd op 1-8-1935 met Elisabeth ter Hoeve. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

In 1937 werd van Otterloo benoemd tot eerste dirigent van het USO.

Na echtscheiding (30-3-1938) gehuwd op 22-4-1941 met Anette Jacoba Adriana Heukers. Na echtscheiding (15-4-1943) met haar hertrouwd op 28-4-1944. Uit deze huwelijken werden 2 zoons en 2 dochters geboren.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg hem zijn directie van het USO tijdens de oorlog op een jaar uitsluiting te staan.

In de periode 1949-1972 leidde van Otterloo, als opvolger van Frits Schuurman die naar Zuid-Afrika was geëmigreerd, het Residentieorkest in Den Haag, dat onder zijn leiding uitgroeide tot wereldformaat.

Na echtscheiding (20-9-1954) gehuwd op 30-9-1954 met Susanne Maria Anna Wildmann. Uit dit huwelijk werd 1 dochter geboren; zij bracht 1 zoon en 1 dochter mee uit een eerder huwelijk.

Na echtscheiding (13-7-1970) gehuwd op 12-8-1970 met Gerti Carola Ludewig. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

In 1972 nam hij een benoeming aan in Sydney en Melbourne en vanaf 1973 tot 1977 was hij Generalmusikdirektor in Düsseldorf.

In Australië was hij een populair dirigent en dirigeerde hij niet alleen het Sydney Symphony Orchestre maar ook het Melbourne Symphony Orchestre.

Gastdirecties brachten hem o.a. in de Verenigde Staten en Japan. Voorts was hij jarenlang bij de dirigentencursus van de Nederlandsche Radio Unie/Nederlandse Omroep Stichting betrokken. Van Otterloo was een wereldberoemd orkestpedagoog. Ook in zijn composities toonde hij een grote kennis van het moderne orkest: virtuoze orkestratie is karakteristiek voor zijn stijl.

Hij kwam om het leven als gevolg van een verkeersongeluk na een concert in Melbourne.

Hij componeerde voornamelijk orkest- en kamermuziek o.a. Introductie en Allegro (1941), Symphonietta (1943) voor 16 blaasinstrumenten, Serenade, Divertimento voor 12 koperblazers, harp, celesta en slagwerk (1944).

Van Otterloo heeft vele grammofoonopnames gemaakt voor Philips met het Residentie Orkest, het Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, het Orchestre des Concerts Lamoureux en het Sydney Symphony Orchestre. Een aantal an zijn opnamen met het Residentie Orkest is in 2005 op cd heruitgebracht.

Websites: www.rogiervanotterloo.nl, www.inghist.nlKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.