muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem DuysNederlands televisiepresentator en muziekproducent, geboren 17 augustus 1928 in Bussum.

De bekendste programma's die Duys presenteerde waren op de televisie Voor de vuist weg (176 afleveringen, de eerste in 1963) en op de radio Muziekmozaïek (1962 - 1997).

Biografie
Willem Duys wordt als jongste van zes zoons geboren. Hij zakt in 1947 voor zijn eindexamen aan het Christelijk Lyceum Willem de Zwijger in Bussum en vertrekt naar Frankrijk waar hij onder andere werkt als etiket-afwerker bij de Franse Spoorwegen te Cannes-La Bocca. Vervolgens vindt hij bij Ilford Films een baan als kantoorklerk in Londen (1948).

Na terugkeer in Nederland wordt Duys in oktober 1949 aangenomen als redacteur bij Het Vrije Volk. Vanaf 1954 werkt hij als copywriter op het reclamebureau Lintas-Unilever. In 1957 stapt Duys over naar Philips Phonografische Industrie als pr-medewerker in Baarn. Tevens een half jaar freelancer tv-recensent bij NRC ('59/'59).

Willem Duys maakte op 1 juli 1959 zijn debuut als televisiepresentator.

In de beginperiode van zijn radio- en televisiecarrière noemt hij zichzelf Willem 'O' Duys. Dit tussenvoegsel slaat op Odysseus, de zwervende held uit de Griekse mythologie.

Van 1961 - 1964 is hij directeur van de Collectieve Grammofoonplaten Campagne (C.C.G.C.).

Vervolgens vanaf 1965 directeur van zijn eigen platenmaatschappij Iramac in Bussum. Willem Duys had twee eigen platenlabels: Iramac was bestemd voor het serieuze, klassieke repertoire en Relax bevatte onder meer Toon Hermans en de band The Outsiders van Wally Tax.

Van 1969 - 1978 is Duys directeur bij platenmaatschappij Blue Mouse. Vervolgens pr-manager bij Fapro GmbH te Luzern.

In 1974 won Duys de Gouden Televizier-ring.

In 1977 besluit Duys zijn landhuis in Blaricum te verruilen voor een huis in Zuid-Frankrijk (Saint Paul-de Vence nabij Nice). Duys had overigens al een flat in het Zwitserse Ascona.

In de laatste jaren van zijn actieve loopbaan komt hij een keer in de veertien dagen naar Nederland voor de productie en presentatie van 'Muziek Mozaïek'. Eén uitzending gaat live de lucht in, de andere wordt op band opgenomen.

In juni 1999 nam Duys afscheid als presentator van de AVRO. Ter ere van hem werd er in Madurodam een miniatuur-evenbeeld onthuld bij de AVRO-studio.

Sinds 1 juli 2004 woont Duys weer in Nederland.

Websites: www.beeldengeluid.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.