muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilke te Brummelstroete

Nederlandse mezzo-sopraan

Wilke te Brummelstroete behaalde haar einddiploma Uitvoerend Musicus (UM) aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en volgde masterclasses bij Kurt Equiluz en Martin Isepp aan de Britten-Pears School en bij Mitsuko Shirai en Hartmut Höll aan het Mozarteum in Salzburg.

De in Utrecht wonende Wilke te Brummelstroete heeft een opzienbarend breed scala aan repertoire opgebouwd. Omvattend de periode van vroege Barok, de Klassieke en Romantische tijd tot en met hedendaags werk.

In 1991 maakte ze als Dido (Purcell) haar operadebuut en bouwde daarna een solide reputatie op in samenwerking met vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Sir John Eliot Gardiner, Nicholas McGegan, Sir Roger Norrington, Daniel Harding en Christian Thielemann.
Ze zong tijdens diverse festivals van wereldfaam titelrollen als Ruggiero in Alcina, Teseo in Arianna (Händel Festspiele Göttingen) en Constanza in Haydns L'isola disabitata.

Ze maakt vele tournee's over de hele wereld met Frans Brüggen en het Orkest van de 18de eeuw, o.a. als solist in alle grote Bach Oratoria, Mozart's Requiem, Haydn aria's en in Beethoven Symphonie 9.

Verder werkte zij regelmatig met the Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of St. Martin-in- the-Fields, Irish Chamber Orchestra, English Baroque Soloists, Orchestre de Paris, Northern Sinfonia, Liverpool Philharmonic Orchestra, Münchner Philharmoniker en Philharmonia Baroque Orchestra San Francisco; met wie zij zong in beroemde concertzalen en festivals als Royal Albert Hall (BBC Proms 2005 met Gardiner), Teatro Colòn Buenos Aires, Wiener Konzerthaus en Musikverein, Queen Elisabeth Hall, The Barbican, The Sage Gateshead, Concertgebouw Amsterdam, Hong Kong Arts Festival en Istanbul Festival.

In opera zong zij rollen als Händel's Teseo (Arianna in Creta), Ruggiero (Alcina), Storgé(Jephtha), Tirinto (Imeneo, Dublin versie) en Juno en Ino in Semele; Monteverdi's Ottavia (L'Incoronazione di Poppea) en zowel Melanto als Penelopé in Il Ritorno d'Ulisse; Costanza in Haydn's L'isola disabitata; en Aristeo in Graun's Orfeo in Berlijn, Brussel, San Francisco, Wenen, Wiesbaden, Zürich, als ook tijdens de Händel-Festspiele Göttingen, Massachusetts International Festival en Sydney Festival.

In 2005 maakte Wilke haar debuut in de Promms in de Royal Albert Hall.

Wilke is een van de weinige Nederlandse zangeressen die uitgenodigd is door het wereldberoemde Wagner festival. Wilke te Brummelstroete maakt in de zomer van 2006 haar debuut op de Bayreuther Festspiele in een nieuwe productie van Wagners Der Ring des Nibelungen o.l.v. Christian Thielemann.

Wilke is te horen op vele opnames, zoals de onlangs verschenen cd's met Bach-cantates o.l.v. John Eliot Gardiner die de 2005 Gramophone Record of the Year Award won en eveneens de Gramophone Baroque Vocal Award 2005!
Andere CD's zijn o.a. Dido and Aeneas, Bach's Matthäus Passion(Brüggen), Mozart's Requiem(Brüggen), Händel's Arianna in Creta en Jephtha(McGegan), Duruflé Requiem en Constantijn Huygens Pathodia sacra et profana.

Wilke's veelzijdigheid bracht haar ook succes in concerten met romantische repertoire, zoals Schumann's Das Paradies und die Peri, Elgar's The Kingdom, Berlioz' Les Nuits d'Eté, Respighi's Il Tramonto; Liedrecitals met werken van Röntgen en Joep Straesser en recentelijk soleerde zij in de Zaterdagmatineé in de wereldpremière van Rudolf Escher's kameropera Protesilaos en Laodamia.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.