muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilhelm Kienzl

Wilhelm Kienzl geboren Waizenkirchen/Oberösterreich, 17-1-1857, gestorven Wenen 3-10-1941
Oostenrijks componist en dirigent

Wilhelm Kienzl had een veelzijdige interesse en studeerde filosofie, natuurkunde, literatuur en muziekgeschiedenis aan de universiteiten van Praag, Graz, Leipzig en Wenen. Hij promoveerde in 1877 te Wenen op een dissertatie over het onderwerp "De muzikale declamatie" (Die musikalische Deklamamtion) en droeg deze op aan Richard Wagner, die sinds 1879 zijn leraar in Bayreuth was.

Vanaf 1883 nam Kienzl eerst in Amsterdam, daarna in Krefeld het ambt op zich van kapelmeester bij de opera. Drie jaar later werd hij dirigent van de Muziekvereniging van Stiermarken in Graz; wederom drie jaar later, dus in 1889, werd hij in Hamburg benoemd tot kapelmeester aan het stedelijk theater.

Kienzl is vooral door zijn opera Der Evangelimann (1895), die een Europees succes werd, en door Der Kuhreigen (1911) beroemd geworden.
Hij probeerde de elementen van het Wagnerse muziekdrama te versmelten met het Italiaanse verisme en het Duitse volkslied. Kienzl, wiens muziek sterk beïnvloed is door Wagner en Robert Schumann, schreef o.a. negen opera's, orkestwerken, koorwerken met orkest, kamermuziek, koren en liederen. Het middelpunt van zijn oeuvre ligt evenwel in het muziektheater (Zie opera).

Hij schiep het genre van het muzikale toneelstuk, waartoe ook zijn zeer beroemd geworden werk Der Evangelimann (Berlijn, 1895) behoort.

De componist, die in 1919 de muziek voor het volkslied van de Eerste Oostenrijkse Republiek schreef, verwerkte in zijn muziek folkloristische, romantische en veristische (Zie verisme) elementen en noemde zijn werken "in de artistieke weergave realistisch en in het doel ideaal".

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.