muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilhelm FurtwanglerGustav Heinrich Ernst Martin Wilhelm Furtwängler geboren Berlijn, 25-1-1886, gestorven Baden-Baden 30-11-1954
Duits dirigent en componist

Furtwängler studeerde in München bij Rheinberger, Beer-Walbrunn en Schillings. Na in verschillende kleine plaatsjes als kapelmeester te hebben gewerkt, kwam hij in 1920 naar Wenen en Berlijn, waar hij vooral als concertdirigent optrad, o.a. bij het Tonkünstler Orchester te Wenen en de Berliner Staatskapelle.

Ook dirigeerde Furtwängler de Museumkonzerte in Frankfort am Main. Hij leidde de concerten van de Berlijnse Philharmonie, als opvolger van A. Nikisch en was tevens tot 1928 directeur van het Gewandhaus te Leipzig.

Vanaf 1930 trad Wilhelm Furtwängler ook op als operadirigent, zowel in Berlijn alsook in Bayreuth. Na W.O. II was hij werkzaam als gastdirigent in Berlijn, Wenen en bij de Salzbureger Festspiele. Hij ondernam uitgebreide concerttournees met zowel de Berlijnse als de Weense Philharmonie.

Furtwangler was één van de meest vooraanstaande Duitse dirigenten, die vooral uitblonk in vertolkingen van Beethoven, Schubert, Brahms, Wagner en Bruckner, terwijl hij de laatste jaren ook als Mozart-dirigent grote successen behaalde en zich toelegde op de Franse muziek.

Hij componeerde 2 sonates voor viool en piano. Verder publiceerde hij Brahms Bruckner en Gespräche über Musik.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.