muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilhelm Friedemann Bach

Wilhelm Friedemann Bach geb. 22-11-1710 in Weimar, gest. 1-7-1784 in Berlijn
Duits componist

De oudste en tegelijk lievelingszoon van Johann Sebastian Bach kreeg zijn eerste muzikale opleiding van zijn vader, die hem orgel- en pianolessen gaf en hem in de muziektheorie onderwees.

Vanaf 1723 studeerde Wilhelm Friedemann aan de Thomasschule te Leipzig.

In 1726 en 1727 volgde hij bovendien vioollessen bij J.B. Graun in Merseburg.

Hoewel hij twee jaar later met studies in de rechtswetenschappen, de filosofie en de wiskunde begon, koos hij uiteindelijk toch voor een muzikale loopbaan.

Tussen 1733 en 1746 was Wilhelm Friedemann organist aan de Sofiakerk in Dresden, daarna werd hij organist aan de Mariakerk in Halle, waar hij bovendien tot director musices werd aangesteld.

In 1764 nam hij ontslag uit beide functies en leefde vanaf dan zonder vaste betrekking in Halle, Braunschweig en Berlijn, waar hij in zijn levensonderhoud voorzag met composities, openbare concertoptredens en muziekonderricht.

Wilhelm Friedrich Bach stond bekend als een groot improvisator en schreef o.a. 9 pianosonates, 10 pianofantasie├źn, 12 pianopolonaises, 12 fuga's voor orgel en piano, 7 orgelkoralen, 9 symfonie├źn, 5 pianoconcerto's, 6 sonates voor 2 fluiten, 4 triosonates, kerk- en kamercantates, andere religieuze composities, canons en 2 andere pianocomposities.

Als componist stond Wilhelm Friedrich Bach sterk onder de invloed van de sentimentele stijl van de Sturm und Drang, zijn composities vertonen echter eveneens invloeden van het Weense classicisme en van de vroege romantiek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.