muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wild-Cherry

Wild Cherry is vernoemd naar de smaak van een bepaald hoestdropje. De groep werd in 1970 opgericht door zanger/ gitarist/ songwriter Rob Parissi. Die was erg beïnvloed door The Yardbirds en Sly and the Family Stone. Na vijf jaar had Wild Cherry nog niet één album gemaakt en een paar optredens in lokale clubs schoot ook niet echt op. In 1975 ontbond Parissi de groep en verkocht alle apparatuur. Met de opbrengst opende hij een steakrestaurant.

Maar een half jaar later vormde Parissi al een heel nieuwe Wild Cherry. Naast het rockrepertoire werd de vraag naar dansmuziek steeds groter. Het was 1976, en de disco was hét gesprek van de dag in de muziekwereld. Robert Parissi wilde liever gewoon rockmuziek spelen, maar als rockband kreeg je in die tijd nauwelijks werk. Bovendien was funk en disco vooral het terrein van zwarte artiesten, dus een blanke band als Wild Cherry had daar niks te zoeken, vond Parissi.

Tijdens een concert bleef het publiek maar lauw reageren, totdat een van de mensen in de zaal riep: "Hey, why don't you play that funky music, white boy?". Robert dacht dat dat een fantastische zin was en schreef 'm meteen op. Na afloop van het concert had hij een deel van het nummer al klaar. "Jongens", zei hij tegen z'n band. "Na vanavond zijn ook wíj een funkband". Eigenlijk was het hele nummer een grapje, waarop de hele disco-scene op de hak werd genomen, maar dat vond niemand erg.

'Play That Funky Music' werd één van de grootste hits van 1976 en Wild Cherry werd overladen met onderscheidingen en veelbelovende kritieken. Maar al snel bleken de verwachtingen veel te hoog gespannen. Voor Wild Cherry was dit hun enige hit. De band ging in 1979 uit elkaar, waarna Parissi aan de slag ging als schrijver van reclamespots, jingles en tv-tunes. Zo schreef hij veel muziek voor CNN.

Hits in Nederland: 'Play that funky music' stond in 1976 op de 4de plaats in de Top 40.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.