muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wibi SoerjadiWibi Soerjadi geboren Leiden 1970
Indonesisch Nederlandse pianist

Wibi Soerjadi is de zoon van de in Nederlands-Indië geboren dr. ir. Raphaël Soerjadi en van de moeder Floor Jobse en begon op zijn elfde jaar piano te spelen. In 1985, op zijn vijftiende jaar, won hij de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in Den Haag.

Na slechts vier jaar studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, deed hij vervroegd eindexamen als uitvoerend musicus. Voor het oog en oor van de examencommissie, een overvolle Bachzaal in Amsterdam en de camera's van de VPRO televisie behaalde hij het hoogst denkbare resultaat, een tien met onderscheiding.

Zijn vriendin Marion Klijnsmit, met wie hij sinds zijn 19e samenwoonde, werd zijn manager.

In 1988 behaalde Wibi de eerste prijs op het Nationaal Eurovision Competition for young musicians, en in 1989 de derde prijs op het Internationale Franz Liszt Pianoconcours te Utrecht.

In 1990 won Soerjadi meerdere prijzen en onderscheidingen, waaronder de Elisabeth Evertsprijs een prijs voor uitzonderlijk getalenteerde musici.

Met het doel een traditie te doen herleven, gaf Wibi Soerjadi op 2e Kerstdag 1993 zijn eerste Kerstrecital in een uitverkochte Grote Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam. Deze traditie zet hij nog steeds jaarlijks voort in een altijd uitverkochte Grote Zaal.

Wibi Soerjadi heeft inmiddels vele concerten gegeven in binnen en buitenland waaronder Engeland, Italië, Indonesië, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en de Verenigde Staten in gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Musik Verein en Konzerthaus in Wenen, Musikhalle Hamburg, zalen in Valencia, Verona, Berlijn, Beijing, Guan Zhou en de Grote Zaal van Carnegie Hall in New York.
Hij concerteerde met vele toonaangevende orkesten waaronder het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orquesta de Valencia, Orquesta Sinfonica Ciudad de Oviedo, het Tchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, het Leipzig Gewandhaus Orkest en het London Philharmonic Orchestra.
Hij trad op met dirigenten zoals onder meer Evgeny Svetlanov, Vassili Sinaisky en Sergiu Commissiona.

Op 22 september 1996 gaf Wibi Soerjadi een optreden in de beroemde grote zaal van Carnegie Hall in New York. De CD Wibi Soerjadi live at Carnegie Hall is een live registratie van dit succesvolle debuut. Twee weken na de release kreeg hij de CD in goud overhandigd tijdens de officiële opening van Wibi Soerjadi's eigen concertzaaltje in Twisk op 14 maart 1997.

Op 25 oktober 1998 kreeg Wibi Soerjadi voor de Duitse ZDF Televisie de prestigieuze Echo Klassik Award van de Deutsche Phonoakademie overhandigd in Hamburg. Op 17 maart 1999 heeft Wibi Soerjadi als eerste de Edison Classical Music Publieksprijs mogen ontvangen. In 1998 trouwde Wibi Soerjadi met Marion, het huwelijk strandde in 2002.

In 2003 is Wibi Soerjadi een eigen platenlabel begonnen, Soerjadi Classics. Ook verhuisde hij naar het landgoed Wulperhorst te Zeist, waar hij in zijn eigen concertzaaltje concerten geeft.

Al zijn CD's en DVD's zijn meervoudig bekroond met goud en platina.

In 2005 nam Wibi Soerjadi een single op met Di-rect, het nummer Blind for you.

Op 24 september 2006 gaf Wibi Soerjadi op uitnodiging van Disneyland Resort Paris een éénmalig jubileumconcert ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van Disneyland Californië in het hart van Disneyland Resort Paris.

Op 30 september en op 1 oktober 2006 vierde Wibi Soerjadi zijn 25-jarig jubileum als concertpianist met een gratis openlucht pianofestival in zijn tuin. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.