kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

West-Side-Story

West Side Story

West Side Story is een Amerikaanse musical, die later ook verfilmd is. Het verhaal is ontleend aan Shakespeares Romeo en Julia, in een moderne setting. Het libretto werd geschreven door Arthur Laurents en Stephen Sondheim (liedteksten). Leonard Bernstein was de componist. De eerste producent en regisseur was Jerome Robbins

Verhaal en betekenis
De verhaallijn is een vrije bewerking van het toneelstuk van William Shakespeare Romeo and Juliet en speelt in dit geval tussen Pools/Amerikaanse en Puertoricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York City. Tony en Maria worden verliefd op elkaar, hoewel ze bij de verschillende bendes behoren. Tony hoorde bij de Jets, en de Puertoricaanse Maria hoort bij de Sharks.

Het sombere thema, de prachtige muziek en het brandpunt van de verhaallijn gericht op de sociale problemen van die tijd, betekenden een ommekeer in het Engelstalige muziektheater van deze periode. Voor het verschijnen van West Side Story was dit voornamelijk gericht op lichtere thema's, zie bijvoorbeeld My fair lady.

Meerdere liederen uit deze musical zijn bijzonder populair geworden o.m.: "Something's Coming", "Maria", "America", "Tonight", "Gee, Officer Krupke", "I Feel Pretty", "One Hand, One Heart", "Cool".

Musical
West Side Story ging in première in 1957 op Broadway en werd 732 keer uitgevoerd voordat men op tournee ging, wat toentertijd een zeer succesvolle musical was.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/West_Side_Story

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.