muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Werner Hollweg

Werner Hollweg geboren Solingen 13-9-1936, gestorven Breisgau, 1-1-2007
Duitse tenor

De Duitse tenor Werner (Friedrich) Hollweg, kreeg zijn opleiding bij Frederick Husler in Detmold, Lugano, en München.

Na zijn debuut met de Wiener Kammeroper in 1962, zong hij in Bonn (1963-1967) en Gelsenkirchen (1967-1968). Zijn succes in 1969 als "Belmonte" in Florence en als solist in 1970 in Beethoven's negende Symfonie onder Herbert von Karajan in Osaka, leidde tot engagementen bij de Hamburgische Staatsoper, de Bayerische Staatsoper (München), de Deutsche Oper Berlijn, de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf, en de Wiener Staatsoper.
Hij trad ook op in Rome, Parijs, New York, Los Angeles en in London's Covent Garden (debuut als "Tutus", 1976).

Werner Hollweg won buitengewoon aanzien in Mozart uitbeeldingen als "Don Ottavio", "Idomeneo", "Tamino", "Basilio" en "Ferrando" en was met dit repertoire bijna twee decennia lang een graag geziene gast op de Salzburger Festspiele.

In de tachtiger jaren begon hij ook als regisseur te werken en zich toe te leggen op hedendaagse muziek. Hij zong in hedendaagse opera's, waaronder de rol van "Mathew Levi" in Höller's Der Meister und Margarita (Parijs, 1989) en in de Duitse première Leben mit einem Idioten van Alfred Schnittke zong Hollweg de hoofdrol.

Als zanger werkte hij samen met beroemde kunstenaars als Otto Klemperer, Rafael Kubelik, Giorgio Strehler, Igor Markewitsch, Zubin Mehta, Hans Neuenfels, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Johannes Schaaf, Yehudi Menuhin, August Everding, Claus Helmut Drese, Alberto Erede en Carlo Maria Giulini.
Zijn concert repertoire reikte van Haydn tot Kodály. Zijn interpretatie van de liederen van Schubert, Schumann en Carl Loewe werden vooral gerespecteerd.

Na een tienjarig professoraat aan de Staatlichen Hochschule für Musik in Freiburg in Breisgau, woonde Werner Hollweg daar tot aan zijn dood. Hij schreef zijn memoires in romanvorm, maar kon deze niet meer afmaken. Hij werd getroffen door de neurologische ziekte Amyotrofe laterale sclerose of ALS, waaraan hij op zeventigjarige leeftijd stierf.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.