muziekbus
Dit artikel is 11-01-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Werner Egk

eigenlijk Werner Mayer geb. 17-5-1901 in Auchsesheim, gest. 10-7-1983 in Inning am Ammersee
Duits componist

Na zijn studies aan de conservatoria van Augsburg en Frankfurt was Werner Egk vanf 1921 een leerling van Carl Orff in München in theorie, compositie en directie. In datzelfde jaar werkte hij in een theater in Schwabing als toneelmeester, decorschilder en dirigent. In 1922 ging hij filosofie en musicologie studeren bij Adolf Sandberger aan de universiteit van München.

Sinds zijn huwelijk met de violiste Elisabeth Karl in 1923 noemde hij zichzelf Werner Egk. Van 1926-27 verbleef hij in Italië waarna hij terugkeerde naar München waar hij als dirigent van het bioscoop orkest werkte. Een jaar later vertrok hij naar Berlijn waar hij in nauw contact stond met Kurt Weill,Paul Hindemith, Alban Berg, Igor Strawinsky, Erich Mühsam, Jürgen Fehling, Bertolt Brecht en Erwin Piscator, maar ging in datzelfde jaar weer terug naar München, waar hij voor de radio ging werken als componist en dirigent van hoorspelmuziek. Met de radio-opera Columbus (1932) en met de opera Die Zaubergeige (1935) vestigde hij de aandacht op zijn muziekdramatische talenten.

In 1936 werd Egk dirigent aan de Berlijnse staatsopera. In 1941 werd hij voorzitter van de Reichsmusikkammer. Na WO II bleef Egk zich inzetten voor de rechten van componisten. De eerste uitvoering van Abraxas in 1948 in München trok speciale aandacht, aangezien het ballet na vijf voorstellingen verboden werd door de Beierse minister van Culturele Zaken, Alois Hundhammer.
Tussen 1950 en 1953 bekleedde Egk de functie van directeur van de Hochschule für Musik in Berlijn. Daarna leefde hij als vrij kunstenaar te München, maar was tegelijk voorzitter van verschillende muziekinstituten, waaronder het Duitse Componistenverbond, de Duitse Muziekraad en het Gema - de Duitse tegenhanger van het Nederlandse BUMA en het Belgische SABAM. Hij was bovendien gastdirigent aan de staatsopera van München.

Egk legde zich oorspronkelijk voornamelijk toe op muziek voor hoorspelen en radio-opera's. Vanaf 1935 wijdde hij zich echter meer aan opera en ballet. Hij is een der meest op de voorgrondtredende hedendaagse Duitse componisten van muziekdramatische werken.

Werken m.u.v. genoemde: opera's; Peer Gynt (wordt tot de belangrijkste gerekend, 1938), Circe (1948), Irische Legende (première Salzburger Festspiele 1955); balletten: Joan van Zarissa (1939), Ein Sommertag (op melodieën van Kuhlau, 1950), Die Chinesische Nachtigall; orkestwerken; liederen met orkest en kamermuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.