muziekbus
Dit artikel is 17-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wenzel Pichl

Ook: Václav Pichl, Tsjechisch violist, componist, schrijver en dirgent, geboren Bechyne, bij Tabor, Bohemen 25 september 1741, gestorven Wenen, Oostenrijk 4 juni 1804

Naamsvarianten: Wenceslav Pichl, Venceslaus Pichl, Wenzeslaus Pichl, Václav Pichl

Wenzel Pichl, geboren te Bechyne bij Tábor, studeerde daar eerst muziek bij de cantor Jan Pokorny. Van 1752 tot 1758 bezocht hij het Jezuïtencollege in Breznice, waar hij koorknaap was en daarna verhuisde hij naar Praag, waar hij violist werd aan het St. Wenceslaus Seminarie. Voorts studeerde Pichl filosofie, rechten en theologie aan de universiteit.

In 1762 werd Vaclav Pichl benoemd tot eerste violist in de Tyn kerk en studeerde contrapunt bij de organist J. N.Seeger. In 1765 werd hij door Karl Ditters von Dittersdorf aangenomen als violist en assistent dirigent voor het privé-orkest van de bisschop Adam Patachich in Nagyvárad, Grosswardein. Ditters en Pichl, wier brede intellectuele belangstelling erg overeenkwam, werden goede vrienden en er is weinig twijfel over dat Ditters een behoorlijke invloed had op Pichl's ontwikkeling als componist.

Nadat het orkest was opgeheven in 1769, werd Pichl kapelmeester voor graaf Ludwig Hartig in Praag. Het jaar erop werd hij benoemd tot eerste violist aan het Weense Hoftheater.

Op aanbeveling van keizerin Maria Theresia werd Pichl kapelmeester en Kammerdiener van haar zoon, de Oostenrijkse gouverneur van Lombardije in Milaan, Artshertog Ferdinand d'Este, in plaats van de geopperde Mozart. Wenzel Pichl vertrok naar Italië in 1777 en woonde twintig jaar lang in en rond Milaan, hoewel hij ook uitgebreide reizen door Italië maakte.

Hij verliet Italië in 1796, toen de Franse invasie van Lombardije ervoor zorgde dat hij terug moest keren naar Wenen. Hij bleef tot aan zijn dood in dienst van de aartshertog, behalve een kort bezoek aan Praag in 1802.

Wenzel Pichl stierf op 23 januari 1805, 63 jaar oud, als gevolg van een beroerte terwijl hij een vioolconcert aan het spelen was in het Palais Lobkowitz.

Terwijl Pichl in Italië was, bezocht hij alle belangrijke muziekcentra en volgens de autobiografie van Adalbert Gyrowetz werd Pichl geacht als een van de belangrijkste componisten van zijn tijd. Hij had onder meer contact met Pietro Nardini, Giovanni Battista Martini en Luigi Cherubini, hij was lid van de Filarmonici in Mantua (vanaf 1779) en Bologna (vanaf 1782) en hij was enige tijd dirigent van het theater in Monza.

Men zegt dat Václav Pichl de muzikale vertrouweling van prins Nikolaus Esterházy in Milaan was en het is zeker dat Pichl's muziek muziek door Haydn in Esterháza werd uitgevoerd.

Anders dan andere professionele musici in die tijd, was Pichl een man van eruditie en brede belangstelling. In Grosswardein schreef hij Latijnse operateksten welke door Dittersdorf en hemzelf gezet werden en in latere jaren stelde hij een geschiedenis van Tsjechische componisten in Italië samen en vertaalde het libretto van Mozart's Singspiel Die Zauberflöte in het Tsjechisch.

Een gedetailleerde lijst van werken die Pichl gereed maakte voor Dlabac's Künstler-Lexikon (1802) loopt in de 900 artikelen, waarvan de meeste nog bestaan.

De symfonieën dateren van rond 1769, het jaar van zijn aankomst in Wenen, tot kort voor zijn dood, en zijn qua stijl gelijkaardig aan die van Dittersdorf.

Wenzel Pichl componeerde 89 symfonieën, 30 concerten, kamermuziek, 20 opera's en 30 missen.

websites: www.mozartforum.com, haydn.dk


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.