muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wassilij Kalinnikow

Wassily Sergejewitsch Kalinnikow geboren Woina (gouvernement Orlow) 13-1-1866, gestorven Jalta 11-1-1901
Russisch componist, dirigent en fagotspeler

Naamsvarianten: Wassili Sergejewitsch Kalinnikow, Wassily Sergejewitsch Kalinnikow, Vasily Kalinnikov, Vasili Kalinnikov

Kalinnikow bezocht het priesterseminarie waar hij als veertienjarige leerling al de leiding over het koor kreeg. In 1884 werd hij toegelaten tot het Conservatorium van Moskou, maar moest wegens geldproblemen de school weer verlaten. Met een beurs ging hij naar de School voor Philharmonisch Orkest in Moskou, waar hij gedurende acht jaar compositie en fagot studeerde bij Alexander Ilijnski und Pavel Blaramberg. Omdat hij in zijn eigen levensonderhoud moest voorzien, speelde hij tijdens zijn studie al fagot, timpani drums en viool in theater orkesten. Verder vulde hij zijn inkomen aan als muziek kopiist.

Op vakgebied en menselijk vlak profiteerde Kalinnikow van de ondersteuning van zijn leraar en vriend Kruglikov. In 1892 werd hij op voorspraak van Tsjaikovski dirigent aan het Mallïy theater en een jaar later aan het Italiaanse theater te Moskou. Vanwege zijn steeds slechter wordende gezondheid die uitmondde in zware tuberculose, moest Kalinnikow zijn activiteiten in het theater staken en zich terugtrekken in het warme klimaat van de Krim.

In grote armoede zonder de ondersteuning van zijn vrienden leefde hij in Jalta. Dankzij Sergei Rachmaninov kocht de uitgever Pyotr Jurgensen drie liederen van Kalinnikow en later de Symfonie No. 2 in A majeur.
De Symfonie No. 1 in G mineur werd tijdens zijn leven uitgevoerd in Berlijn, Wenen en Moskou, maar pas na zijn dood uitgegeven. De royalties werden door Jurgensen verhoogd en aan de weduwe van Kalinnikow uitbetaald.

Kalinnikows werk omvat twee symfonieën, enkele kleinere orkestwerken, romances, muziek bij Alexej Tolstojs Drama‚ Tsaar Boris, evenals de ouverture voor de opera Im Jahr 1812. Boris Asafieff, een belangrijke Russische muziekcriticus en muziekwetenschapper zou over Kalinnikow gezegd hebben: "was hij niet zo vroeg gestorven, dan had hij de meest getalenteerde Moskouse componist kunnen worden". Nog net geen 35 jaar geworden stierf Kalinnikow op 11 januari 1901 in Jalta.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.