muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Walter Kollo

eig. Elimar Walter Kollodzieyski of Walter Kollodiepski geboren Neidenburg, Oost- Pruisen, 28-1-1878, gestorven Berlijn 30-9-1940
Duits dirigent en componist van voornamelijk operettes en lichte muziek

Walter Kollo was de zoon van een koopman in geoden doen en een concertpianiste. Hij ging in aan het conservatorium van Sondershausen muziek studeren.

Kollo begon zijn muzikale carrière als koorrepetitor en kapelmeester in Koningsbergen, waar hij trouwde met de chanosonnière Mizzi Josetti (echte naam, Marie Preuß).

In 1904 werd hun zoon Willi geboren. Na een korte tussenstop in Stettin, vertrok het gezin in 1906 naar Berlijn. Hij veranderde zijn naam in Kollo. In Berlijn schreef Kollo zijn meeste operettes en revues, waaruit een aantal bekende Duitse schlagers afkomstig zijn.
Kollo werkte in verschillende theaters in Berlijn, waaronder het Berliner Theater waarvan hij huiscomponist was.

In 1913 was hier de première van zijn operette Wie einst im Mai met de beroemde schlagers Das war in Schöneberg, im Monat Mai en Die Männer sind alle Verbrecher.

Kollo was in 1915 medestichter van de GEMA, de Duitse organisatie voor auteursrechten. Bovendien stichtte hij in 1919 de Musik- und Bühnenverlag VUVAG, tegenwoordig in handen van Musikverlag Edition Meisel GmbH (muziekuitgever Meisel).

Walter Kollo is de vader van de componist en tekstdichter Willi Kollo en de grootvader van de tenorzanger René Kollo.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.