muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wals

(Frans: Valse. Duits: Walzer, Engels: waltz)

Oorspronkelijk volksdans in driekwartsmaat uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk (Ländler).
De wals als dans is omstreeks de 12e à 13e eeuw ontstaan aan het hof. Hij werd door de rijken in de grote balzalen op de paleizen gedanst als er feest was. Aan het eind van de 18e eeuw werd de naam wals aan deze dans gegeven.

Weense wals
Ontwikkelde zich van omstreeks het midden van de 18de eeuw, zich van zijn voorgangers onderscheidend door een veel sneller tempo. De eerste echte (Weense) walsmelodie dateert uit 1770, de "Ach du lieber Augustin" (in Nederland ook bekend als het sinterklaasliedje daar wordt aan de deur geklopt).
De Weense wals bereikte haar grootste bloei tijdens het Weens Congres (1815) door het werk van Josef Lanner en Johann Strauss sr. en jr.

De Weense wals is in een snelle driekwartsmaat (standaard 56 tot 60 maten per minuut), in tegenstelling tot de langzamere Engelse wals (28 tot 31 maten per minuut). Kenmerkend voor de muziek van de Weense wals is het iets uitstellen van de tweede en derde tel (het na-pikken van met name de altviolen). De eerste tel is in een Weense wals met grote nadruk aanwezig.

Van Duitsland en Oostenrijk uit verbreidde de Wals zich over de gehele wereld; bijna overal ontstonden nationale varianten, doch de Weense Wals is steeds de klassieke vorm gebleven.

Later in de 19e eeuw wordt de wals steeds meer in de kunstmuziek opgenomen en is dan niet meer geschikt als gezelschapsdans. De later door Schumann, Chopin, Liszt, Brahms e.a. geschreven Walsen zijn niet als gezelschapsdans bedoeld maar zijn genrestukken. Prachtige voorbeelden hiervan zijn o.a. de Wals uit Der Rosenkavalier (1910) van Richard Strauss en La Valse (1920) van Maurice Ravel.

Bekende wals-componisten
De familie Strauss: Johann Strauss sr., Johann Strauss jr. (An der schönen Blauen Donau), Joseph Strauss, Eduard Strauss, Johann Strauss III, Oscar Strauss
Verder: Joseph Lanner, Franz van Suppé, Franz Léhar, Richard Heuberger, Robert Stolz, Emmerich Kàlmàn, Godowsky , Kreisler, Gungl, Ziehrer, Waldteufel, Métra, Frederic Chopin, Johannes Brahms

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.