muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wally Tax

Wally Tax (The Outsiders)

Nederlandse popzanger en componist, (Amsterdam, 14 februari 1948 - Amsterdam, 10 april 2005)

Wladimir (Wally) Tax werd in februari 1948 geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Oekraïense moeder die elkaar in een Duits werkkamp van de Arbeitseinsatz hadden leren kennen.

Met Leender Busch, Appie Rammers en Ron Splinter richtte Wally Tax begin jaren zestig de Nederbeatgroep The Outsiders op, waarin hij zich manifesteerde als zanger en mondharmonicaspeler. De groepsleden vielen op door hun, zeker voor die tijd, extreem lange haar.

De eerste single "You mistreat me" kwam in 1965 uit. The Outsiders scoorde een groot aantal hits en had een forse invloed op de muzikale ontwikkeling van de zestiger jaren.

In maart 1966 speelden de Outsiders in het voorprogramma van de Rolling Stones in Den Bosch.

Door het succes in Den Bosch vindt de band een serieus onderdak bij het Relax-label van Willem Duys.

De belangrijkste hits van de Outsiders waren Lying all the time, Keep on trying, Summer is here en Touch.
Ook in 1967 scoorden Tax en zijn band hit na hit. Monkey on your back en Summer is here halen de top-10. Wally Tax scoort in dat jaar ook twee solo hits met I Sat And Thought And Wondered Why (6 weken Top 40) en Let's Forget What I Said(8 weken Top 40).

Vrijwel alle hits van The Outsiders zijn gezongen in een even smeuiig als uniek Mokum-Engels. In 1968 ging het bergafwaarts met de band. Tax en de andere bandleden werden het niet eens over hoe de band zich muzikaal moest ontwikkelen en in 1969 ging de band uit elkaar.

Tax Free
Vanaf 1970 speelde Wally Tax met de groep Tax Free. Tax Free werd in de gelegenheid gesteld om in New York haar debuutalbum op te nemen. John Cale van de Velvet Underground is hierop te horen als gastmuzikant.

Tax bevond zich op dat moment tussen de grote mensen van de wereld. De geruchten gingen dat hij een verhouding had met Brigitte Bardot, hij kwam thuis bij Bob Dylan en Elvis Presley, hij speelde met Tim Buckley en trok heel veel op met Tim Hardin. De eerste en gelijknamige plaat van Tax Free werd in de door Jimi Hendrix beroemd gemaakte Electric Ladyland studio's in New York opgenomen en scoort in de hitlijst van Billboard.

Tax Free was geen lang leven beschoren. Al in 1971 bestond de band niet meer.

In 1973 ging Tax definitief solo. Hij scoorde vier hits in 1974, waaronder Miss Wonderful en It ain't no use. Dat jaar ontving Tax de Zilveren Harp. Zijn laatste hit als uitvoerend muzikant was in 1977 met Let's dance. Vanaf dat moment was Tax actief als schrijver voor onder anderen Lee Towers (It's raining in my heart) en de band Champagne (Rock 'n'Roll Star, Oh Me Oh My Goodbye en Valentino).

Tax was de levensgezel van publiciste Laurie Langenbach, die in 1984 overleed aan baarmoederhalskanker. Zij was in de laatste jaren van haar leven in de ban geraakt van de macrobiotische goeroe Adelbert Nelissen, directeur van het Kushi-Instituut. Nadat Roel van Duijn een strafklacht had ingediend tegen Nelissen, die Van Duijns voormalige echtgenote van de reguliere geneeskunde zou hebben weggehouden, deed Tax op 20 oktober 1998 alsnog aangifte.
Uit de biografie van Ettie Huizing, 'Tot hier, en dan verder' (1998) valt op te maken, dat het leven van Wally Tax steeds meer in het teken kwam te staan van drank, drugs.
Drugsverslaving, belastingproblemen en de dood van zijn vriendin doen Tax in 1985 aan lager wal raken. Gevraagd in een kaas-en-wijnwinkeltje in De Pijp of hij een grote dan wel een kleine fles op het oog had antwoordde Tax, die in de jaren zeventig met zijn zilveren kostuums zo'n opzien baarde in de tram dat de controleur te verbouwereerd was om zijn "kaartje naar Mars" te controleren, "Ach, ooit was ik groot en nu ....?".

In 1986 werd The Outsiders nieuw leven ingeblazen en Tax trad weer op met het enige andere originele lid, Leendert Busch. Voor de vierde keer reisde Wally af naar de andere kant van de Atlantische Oceaan en speelde aan het einde van de jaren '80 op met allerlei veelbelovende bandjes in Seattle.

De invloed van The Outsiders bleek in de jaren '90 toen grungebands uit Seattle - waaronder Nirvana - nummers van Tax en co. op hun repertoire zetten.

Een succesvolle reünie-toer met The Outsiders in 1996 zorgt ervoor dat Tax wederom in de schijnwerpers komt te staan. Tax gaf er echter al weer snel de brui aan. Hoewel hij volgens eigen zeggen elke dag een nummer schreef, kwamen er met Springtime in Amsterdam (1996) en 'The Entertainer' (2002) slechts twee soloalbums uit. Beide albums waren geen commercieel succes.

Door zijn overmatige alcohol- en drugsgebruik, gezondheidsproblemen en turbulente levensstijl kreeg de rocker al vroeg te maken met lichamelijk ongemak. Na regelmatige valpartijen onderging Tax diverse operaties en ging hij door het leven met een kunstschouder en een -heup. In zijn laatste jaren was hij lichamelijk afgetakeld: Een oude man, die zittend op een barkruk nog concerten gaf.

Wally Tax overleed in april 2005 op 57-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam. Na zijn dood vertelde een buurtbewoner aan AT5 dat Tax vaak een klein bedrag bij hen kwam 'lenen'. Nooit een rond bedrag, maar immer het afgepaste bedrag dat hij tekort kwam om een biertje te kunnen kopen. De buurtbewoners waren aan deze vorm van artiestenbelasting gewoon geraakt en spraken onderling van "de Wally-taks".

Tax is begraven op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Na een inzamelactie en een benefietconcert in Paradiso kon precies een jaar na Tax' dood een grafmonument worden geplaatst. Het is vervaardigd door Meinbert van Soest en bestaat uit een monumentaal blok steen met aan de linkerkant 'outsider' en rechts 'entertainer'. Op het blok steen staat een kruis van gitaarhalzen.

Websites: www.popinstituut.nl, web.planet.nl/wally_tax, www.8weekly.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.