kunstbus
Dit artikel is 24-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Waldo De Los RiosArgentijnse pianist, componist, dirigent en arrangeur, die voornamelijk filmmuziek schreef, geboren Buenos Aires 7 september 1934, gestorven Madrid 28 maart 1977.

Waldo de los Ríos (pseudoniem voor Osvaldo Nicolás Ferrara) wordt wereldberoemd met zijn vertolking van Mozart's Symphony No. 40 In G Minor uit 1971.

De Los Rios kwam uit een muzikale familie, zijn vader was musicus en zijn moeder een bekende folklore zangeres. Hij studeerde compositie en zetting aan het Nationale conservatorium bij Alberto Ginastera en Teodoro Fuchs. Hij vormde een muziekgroep The Waldos, bestaande uit Waldo de los Ríos, César Gentili, Alberto Carbia, Willy Rubio en Roberto Stella, welke folklore muziek combineerde met electronische klanken.

De Los Rios richtte zich op filmmuziek en in 1967 werden zijn composities voor de film Pampa Savaje gehoord, waarvoor hij een prestigieuze prijs kreeg van de Asociación Argentina Cinemagrafica.

In 1958 verhuisde hij naar de V.S. en in 1962 naar Spanje.

De Los Rios is het bekendst om zijn bekwaamheid Europese klassieke muziek om te zetten in popmuziek. Zijn arrangement in 1971 van Mozart's symfonie No. 40, opgenomen met het Manuel de Falla Orkest, kwam in de top van de Nederlandse hitlijsten en scoorde een top tien hit in verscheidene andere Europese landen.

In 1970 voorafgaand aan zijn succes was hij al opgeklommen in de Europese en Amerikaanse hitlijsten met Beethoven's (symfonie No. 9) Ode To Joy (Oda a la Alegría), welke hij arrangeerde en dirigeerde voor Miguel Rios.

Op zijn album Mozart in the Seventies (Mozart en los años setenta) stonden bekende stukken van Mozart in een eigentijdse stijl met een grote percussie sectie. Veel tracks van dit album werden gebruikt als thema melodieën voor BBC programma's uit die tijd.

De Los Rios gaf ook een album Symphonies for the Seventies (Sinfonías para los años setenta) uit met onder meer Mozarts Symfonie No. 40 en met andere belangrijke componisten waaronder de Symfonie No. 9 van Dvorak. In 1971 arrangeerde en dirigeerde hij de Spaanse inzending voor het Eurovisiesongfestival, En un mundo nuevo voor Karina. Het lied bereikte de tweede plaats.

Hij was getrouwd met de actrice later journalist/auteur Isabel Pesano, die later een deel van het leven van Waldo De Los Rios documenteerde in haar autobiografie El Amado Fantasma.

In 1977, terwijl hij aan Don Juan Tenorio werkte, werd hij slachtoffer van een acute depressie en pleegde op 28 maart 1977 zelfmoord in Madrid.

Websites: en.wikipedia.org, top2000.radio2.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 20.