muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vladimir Horowitz

Rachmaninov - Piano Concerto n. 3 Horowitz - Mehta 1978Vladimir Horowitz geboren 1 oktober 1904 in Kiev, gestorven 5 november 1989 in New York
Amerikaans pianist oorspronkelijk uit de Oekraïne

Hoewel Vladimir Horowitz oorspronkelijk de wens koesterde componist te worden en hiertoe al op twaalfjarige leeftijd het conservatorium in Kiev bezocht, is hij als één van de grootste pianisten van de 20e eeuw de muziekgeschiedenis ingegaan. Dit niet zonder de verdienste van Alexander Skrjabin, die hem tot de pianostudie aanzette.

Horowitz ging in 1912 naar het conservatorium in Kiev, waar hij leerling was van Vladimir Puchalsky, Sergei Tarnowsky en Felix Blumenfeld. Hij studeerde af in 1919, waarbij hij het derde pianoconcert van Rachmaninov speelde. Al op zestienjarige leeftijd verliet Horowitz, onderscheiden met talrijke pianoprijzen, het conservatorium.

In 1920 gaf Horowitz zijn eerste solo-recital. Vanaf dat moment trad hij in Rusland regelmatig op.

In 1926 maakte Horowitz zijn debuut buiten Rusland, in Berlijn en verwierf al spoedig bekendheid in Europa, waar hij uitgebreide concertreizen maakte in onder meer Parijs en Londen. In 1928 maakte Horowitz een eerste tournee door de V.S., waar hij met de bekendste orkesten speelde.

In 1932 speelde Horowitz voor het eerst met de dirigent Arturo Toscanini in een uitvoering van het Piano Concerto No.5 van Beethoven. Daarna traden Horowitz en Toscanini nog vaak samen op, zowel op het podium als met opnames. In 1933 trouwde Horowitz met de jongste dochter van Toscanini, Wanda Toscanini, zij krijgen samen één dochter.

Zijn leven als pianist wordt bepaald door de afwisseling tussen het terugtrekken van en terugkeren naar de publieke concertbezigheden.
Leefde hij in de jaren dertig teruggetrokken in Parijs, in 1939 trok hij naar de VS en nam daar veertien jaar lang intensief deel aan het publieke concertleven. In 1940 vestigde Horowitz zich definitief in New York en werd in 1942 ook Amerikaans staatsburger.

Vanaf 1944 begon Horowitz met een select groepje jonge pianisten te werken, waaronder Byron Janis, die tot 1948 bij Horowitz studeerde.

In 1953 volgde een hernieuwd terugtrekken van de publieke muziekscène, wat ditmaal twaalf jaar duurde. In deze periode werkte Horowitz met meerdere pianisten waaronder Gary Graffman (1953-1955), Coleman Blumfield (1956-1958), Ronald Turini (1957-1963), Alexander Fiorillo (1950-1962) en Ivan Davis (1961-1962).

Vanaf 1965 vierde Horowitz een hernieuwde comeback, die in de volgende vijftien jaar alleen bestemd was voor het publiek in New York. Pas daarna gaf hij ook weer concerten in Londen, Parijs, Milaan en zelfs in zijn geboorteland.

In de jaren 1980 ging Horowitz weer coachen, waarbij hij onder meer met Murray Perahia werkte (die al een gevestigde carrière had) en Eduardus Halim. Vladimir Horowitz overleed op 86-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.