kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vlaams-Radio-Orkest

Het Vlaams Radio Orkest is een Belgisch symfonieorkest gevestigd in Brussel, gelieerd aan de Vlaamse publieke omroep VRT. Het Vlaams Radio Orkest is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.

Het orkest werd opgericht in 1935 als studio-ensemble van de openbare omroep. Nu is het een modern en flexibel symfonieorkest. Het repertoire bestaat voornamelijk uit het grote 20e eeuwse symfonische repertoire. Ook speelt het orkest hedendaagse muziek en filmmuziek en wil het orkest andere muziekgenres spelen en samenwerken met andere kunstdisciplines.

Vanaf 2005 is de thuisbasis van het orkest weer Studio 4 van het gerenoveerde Flagey-gebouw in Brussel. Het orkest heeft een eigen concertserie in Flagey, gekoppeld aan een vaste concertcyclus in het Paleis voor Schone Kunsten. Het orkest speelt ook in de rest van Vlaanderen, zoals in de concertzalen De Bijloke, deSingel, de Koningin Elisabethzaal en het Concertgebouw in Brugge. Vrijwel alle concertproducties worden opgenomen door de Klara en de VRT.

Het orkest werkt ook samen met het Ballet van Vlaanderen. Sinds 2000 heeft het orkest banden met het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Zo maakt het orkest cd-opnames, werkt het mee aan de jaarlijkse World Soundtrack Awards en werkt het mee tijdens filmmuziekprojecten.

Het Vlaams Radio Koor is een Belgisch koor gevestigd in Brussel, gelieerd aan de Vlaamse publieke omroep VRT.
Het koor werd opgericht als professioneel kamerkoor in 1937 door het toenmalige NIR. Het koor is zelfstandig sinds 1998. het koor bestaat uit 24 zangers onder leiding van chef-dirigent Johan Duijck. Thuisbasis is Studio 1 van het Flagey-gebouw in Brussel.
Het hart van het repertoire van het Vlaams Radio Koor bestaat uit zes a capella producties. Daarnaast werkt het koor regelmatig samen met ensembles als het Vlaams Radio Orkest, I Solisti del Vento, Il Fondamento en het Prometheus Ensemble. Gastdirigenten die voor het koor stonden zijn Kaspars Putnins, Bo Holten, Laszlo Heltay, Paul Hillier en Hervé Niquet.
Het Vlaams Radio Koor zingt op locaties in heel Vlaanderen, zoals Antwerpen (AMUZ), Brugge (Hospitaalmuseum OLV-ter-Potterie), Leuven (30CC), Hasselt (Cultuurcentrum Hasselt), Brussel (Flagey en Gemeenschapscentrum De Maalbeek), Mol (Cultuurcentrum 't Getouw) en Sint-Niklaas (Cultuurcentrum Sint-Niklaas) en Lier (SAMWD Lier en Edward Bressinck) en Gent (Sint-Niklaaskerk).
Het koor werkt veel samen met de Vlaamse publieke radio en televisie. Bijna alle concertproducties opgenomen door Klara.

Website: Vlaams Radio Orkest zal zich vanaf volgend seizoen internationaal Brussels Philharmonic-The Orchestra of Flanders noemen. Het Vlaams Radio Koor behoudt zijn naam. Binnenkort is het tien jaar geleden dat het VRO-VRK en de openbare omroep elk hun weg gingen en dus werd het stilaan tijd voor een eigen naam. Ook al omdat bij ons bij de naam radio-orkest nog te vaak gedacht wordt aan een bigband. Vanaf seizoen 2008-2009 luistert het orkest in Vlaanderen naar de naam Brussels Philharmonic-Vlaams Radio Orkest en in het buitenland Brussels Philharmonic-The Orchestra of Flanders.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Radio_Orkest

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 7.