muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vitezslava KapralovaVitezslava Kapralova geboren Brno 24-1-1915, gestorven Montpellier (Frankrijk) 16-6-1940
Tsjechisch componiste en dirigente

Vitezslava Kapralova was het enige kind van componist Václav Kaprál en zangeres Viktorie Kapralova. Geleid door haar vader, begon zij op negenjarige leeftijd te componeren. Ondanks zijn bezwaren (haar vader geloofde niet dat een vrouw kon slagen in de door mannen gedomineerde wereld van componisten), ging zij op vijftienjarige leeftijd studeren aan het conservatorium van Brno.

Gedurende de vijf jaar die ze daar doorbracht (1930-35), studeerde ze compositie bij Vilem Petrzelka en directie bij Vilem Steinman en Zdenek Chalabala. Zij studeerde af met een prijswinnend pianoconcert, dat ze zelf dirigeerde. In de daaropvolgende twee jaar zette Vitezslava Kapralova haar studie voort aan het conservatorium van Praag, waar ze deelnam aan de masterclasses van Vitezslav Novak en Vaclav Talich. Kapralov leerde ook veel over orkestratie van Theodor Schaefer.

In oktober 1937, geholpen door een beurs van de Franse regering, verhuisde ze naar Parijs om te studeren aan de Ecole Normale de Musique, waar ze leerling werd van Charles Munch (1937-39) en ook kort van Nadia Boulanger (lente 1940?). In de periode 1937-39 volgde ze ook privé compositielessen bij Bohuslav Martinu, wiens Klavecimbel Concerto door haar werd gedirigeerd in Parijs in 1938.

Kapralova produceerde een opmerkelijke verzameling werken>. Haar Militaire Sinfonietta, die in 1937 in première ging met het Tsjechisch Philharmonisch en zijzelf als dirigente, werd gekozen voor de opening van het ISCM Festival in Londen in 1938. Kapralova dirigeerde het werk, dat werd uitgevoerd door het BBC Orchestra.

Na de Duitse bezetting van haar land op 15 maart 1939, besloot Kapralova niet terug te keren naar Tsjechoslowakije en werd een vluchteling. In april 1940 trouwde Kapralova met de dichter en schrijver Jiri Mucha, zoon van de art-nouveau schilder Alphonse Mucha.

Voor de Duitse invasie in Parijs werd Kapralov geëvacueerd naar Montpellier waar zij stierf aan naar verluidt tuberculose op 16 juni 1940, 2 maanden na haar huwelijk. Velen uit de wereld van de klassieke muziek schatten haar werk zeer hoog in, en betreuren haar te snelle dood; zij had alles in zich om een van de grootste vrouwelijke componisten van Europa te worden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.