muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vinko Globokar

Vinko Globokar geb. Anderny, Meurthe- et- Moselle, 7-7-1934
Frans componist en trombonist van Sloveense afkomst

De komponist Vinko Globokar heeft een speciale voorliefde voor werken waarin de stem, blaasinstrumenten en tekst voorkomen (vaak samen verwerkt in één solo-stuk). Hij is er van overtuigd dat muziek een kritische funktie heeft in onze maatschappij. In werken als "Les Emigrés" of "L'Armonia Drammatica " behandelt hij verschillende sociale problemen. Om te componeren put hij zijn inspiratie vaak uit buitenmuzikale onderwerpen (politiek, sociaal, humanisme).

Globokar is inventief als componist zowel als uitvoerder. Hij veranderd de rol van traditionele instrumenten door ze samen te voegen met niet-muziek instrumenten. Hij omzeilt mode, de wereld in zich opnemend zodat hij deze kan veranderen, de nadruk leggend op de functie van de inhoud, vertrouwend op de macht van expressie eerder dan op zintuiglijke ervaring. Alleen een musicus die wat te zeggen heeft kan zijn ego afzweren voor het gemeenschappelijk welzijn. Globokar's vroege werk uit 1966, Voie, heeft alle kenmerken van een meesterwerk, waarin hij zijn visie van muziek als een taal tentoonspreidde, muziek, zang en taal met elkaar verbindend.

Bovendien zijn andere best bekende werken zijn Concerto grosso, Discours II voor vijf trombones, Laboratorium, Etude pour folklora II, Emigranti, Vibone, Fluide en Correspondences.

"De wereld van muziek brengt een groot gebied van activiteiten met zich mee - Ik probeer ze allemaal te omvatten,"zegt Vinko Globokar, die zijn tijd verdeelt tussen Duitsland (Berlijn) en Slovenië - waar hij graag zijn vakanties doorbrengt in het huis van zijn ouders.

Vinko Globokar werd in 1934 geboren toen zijn Sloveense ouders als immigranten in Frankrijk verbleven. Van zijn dertiende tot zijn twintigste woonde hij in Ljubljana waar hij zijn middelbare muziekstudie afrondde en in het dansorkest speelde van een van de giganten van de Sloveense poulaire muziek, de dirigent en componist Bojan Adamiè.

In 1955 kreeg hij een beurs en ging hij verder studeren aan het conservatorium van Parijs, waar hij trombone studeerde bij Andre Lafoss. Hij behaalde een diploma in trombone en kamermuziek, waarna hij compositie en directie ging studeren bij René Leibowitz.

Als trombonist zorgde hij voor een nieuw en hedendaags oeuvre voor dit instrument. Hij speelde op de premières van verschillende composities van trombone componisten als Luciano Berio, Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, Louis Andriessen, Toru Takemitsu en Jürg Wittenbach. Als dirigent werkte hij samen met befaamde orkesten waaronder de Westdeutscher Rundfunk, Radio France, Radio Helsinki, Radio Ljubljana en de Filharmonische orkesten van Warschau en Jeruzalem.

Hij doceerde aan de Musikhochschule in Keulen. In Parijs was hij hoofd van het departement voor onderzoek in klank en de stem aan het IRCAM instituut en in Florence geeft hij cursussen in 20ste eeuwse muziek.

In 1998 werd zijn nieuwe boek Laboratorium (Texte zur Musik 1967-1997) in Duitsland uitgegeven.

Tijdens de Europese Maand van Cultuur 1998 in Ljubljana werd zijn muzikale drama L'Armonia Drammatica uitgevoerd onder zijn eigen directie. Hoewel dit de eerste complete voorstelling was met decor, had hij het eerder in Parijs uitgevoerd met een orkest, het Franse radio-koor en internationale solisten en later nog een op de Berlijnse Biennale.

Voor hem betekent een instrument een verlengstuk, een versterker van al zijn muzikale verlangens. Tegelijkertijd ademt, zingt en spreekt hij door de trombone. Hij ziet lesgeven als het geven van informatie over muzikale tendenzen eerder dan het slechts rigide overbrengen van wat men al weet. Hij is overal te vinden waar iets nieuws en opwindends wordt gebouwd en gecreëerd.
"De functie van muziek is veranderd, de tonale taal is in verval geraakt in de laatste twee eeuwen en het heeft geen zin het weer tot leven te wekken. Er is geen weg terug, de wereld van vandaag kan niet uitgedrukt worden met mooie melodieën."

Bron: www.slovenija-expo2000.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.