muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vincenzo Manfredini

Vincenzo Manfredini geboren Pistoia 22 oktober 1737, gestorven St. Petersburg 16 augustus 1799
Italiaans componist

Vincenzo Manfredini was de zoon van de componist Francesco Manfredini, bij wie hij studeerde. Daarna studeerde hij bij Perti in Bologna en Fioroni in Milaan.

In 1785 ging Manfredini mee naar Moskou met zijn broer Giuseppe Manfedini, een castraat van Locatelli's opera gezelschap, waarschijnlijk als lid van het gezelschap.

Vincenzo Manfredini verhuisde naar St. Petersburg, waar hij maestro di capella voor Peter Fedorovich werd. Toen Peter III op 5 januari 1762 keizer werd maakte hij Manfredini maestro van het Italiaanse opera gezelschap van het hof. Ook toen Tsaar Peter III stierf op 18 juli 1762 en Catherina de Grote keizerin werd, bleef Manfredini in deze functie. Hij componeerde opera's en gelegenheidswerken.

Hij moest in 1765 echter plaats maken voor Galuppi en werd gedegradeerd tot het componeren van de balletten die uitgevoerd werden bij Galuppi's opera's. Verder werd hij klavecimbelleraar voor Pavel Petrovich, de troonopvolger.

In 1769 ging Manfredini naar Bologna, waar hij zich voornamelijk toelegde op schrijven en doceren. Hij publiceerde ook een set symfonie├źn (1776) en strijkkwartetten.

In 1796 toen Pavel Petrovich keizer werd, nodigde hij zijn oude leraar Manfredini uit om te komen, deze arriveerde in september 1798, maar nam geen betrekking aan en stierf in St. Petersburg het jaar daarop.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.