muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vic NeesVic Nees geboren Mechelen 8 maart 1936
Belgisch componist

Vic Nees werd geboren te Mechelen op 8 maart 1936, als zoon van beiaardier-componist Staf Nees. Na een jaar Letteren en Wijsbegeerte (K.U.L.) trok hij naar het conservatorium van Antwerpen waar hij de eerste prijzen harmonie, contrapunt, fuga en compositie behaalde bij o.m. Marcel Andries en Flor Peeters. In 1964 werd Nees laureaat van de "Meisterkurs für Chorleitung" o.l.v. Kurt Thomas aan de Hochschule für Musik te Hamburg.

Vanaf 1961 is Nees verbonden aan de BRT, eerst als producer koormuziek en vanaf 1970 als dirigent van het radiokoor. Van 1961 tot 1969 leidde hij het Vokaal Ensemble Philippus de Monte te Mechelen en het Ter Kamerenkoor te Brussel.

Nees werd reeds verscheidene keren bekroond voor zijn composities : in 1973 ontving hij de Prijs Eugène Baie voor zijn volledige koormuziek, in 1990 de AGEC-prijs (uitgereikt door de Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände) voor Regina Coeli-Blue be it (1988) en in 1995 de Vondelprijs (van de Alfred Toepfer Stiftung in Hamburg).

Hij wordt regelmatig gevraagd als jurylid op koorfestivals (Arezzo, Cork, Tours, Neerpelt,…) en door zijn koordirectielessen, bijdragen in tijdschriften en radioprogramma's en zijn uitgaves van koormuziek uit heden en verleden mag hij beschouwd worden als een belangrijke schakel in de vernieuwende koormuziekbeweging.
Daarnaast speelt Vic Nees ook een belangrijke rol in de amateurkoorwereld, en is hij consulent bij de Europese Federatie van Jonge Koren.

Bron: www.muziekcentrum.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.